Corona Warn-App má v současnosti na svém mobilním telefonu nainstalováno asi 22 milionů Němců, přičemž ji aktivně využívá něco mezi 18 a 22 miliony lidí. Foto: Pixabay

Jens Spahn vyzývá Němce k dalšímu stahování aplikace Corona Warn-App a rozjíždí spolupráci s Googlem

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) vyzval své spoluobčany, aby neustávali ve stahování aplikace Corona Warn-App, která zasílá varování uživatelům při rizikovém kontaktu. Podle něho je zejména v těchto dnech zapotřebí, aby ji používalo co nejvíce Němců, což by mohlo přispět ke zpomalení druhé vlny koronavirové pandemie.

 

Aplikace Corona Warn-App je podle ministra zdravotnictví Jense Spahna neustále svými vývojáři vylepšována a k její aktualizaci prý dochází i častěji než jednou denně. Aplikace má nyní například důležitou funkci v podobě vybízení uživatele k hlášení, pokud je nakažen. Spahn uvedl, že díky Corona Warn-App už bylo zachyceno asi 53 tisíc pozitivních výsledků testů na covid-19.

Software má v současnosti na svém mobilním telefonu nainstalováno asi 22 milionů Němců, přičemž ji aktivně využívá něco mezi 18 a 22 miliony lidí. Prostřednictvím Corona Warn-App už byly sdíleny více než dva miliony výsledků laboratorních testů na koronavirus.

Nebojte se a stahujte

Podle Jense Spahna by bylo dobré, aby se využívání Corona Warn-App ještě zvýšilo. Zároveň ale odmítá, aby se z instalování aplikace stala povinnost. Jakýkoli nátlak prý jen zvyšuje riziko, že lidé se proti aplikaci postaví a nevezmou ji za svou. Spahn ale zároveň vyjádřil překvapení, jak jsou Němci i lidé v dalších evropských zemích ochotni sdílet své zdravotní údaje s internetovými giganty.

Podle deníku Deutsches Ärzteblatt dokonce hovořil o „kapitalizmu dozoru“. „Na našich datech vydělávají peníze,“ řekl spolkový ministr zdravotnictví. Současně ujistil, že Corona Warn-App využívá anonymizovaných dat, a tak je z hlediska možného ohrožení soukromí bezpečná. Je proto podle něho důležité, aby se obyvatelé Německa nebáli a aplikaci využívali.

Podle Institutu Roberta Kocha se počet nově nakažených koronavirem v Německu v pondělí zvýšil o 13 363 případů, což bylo o 2 650 případů méně než v neděli. Institut ovšem upozornil, že nedělní i pondělní přírůstky bývají nižší než obvykle, a to kvůli nižšímu počtu provedených testů během víkendu. Doposud největší denní přírůstek nakažených byl zaznamenán v sobotu, a to bezmála 23,5 tisíce.

„V současnosti je v Německu v karanténě nebo izolaci přes 100 tisíc lidí. Byl jsem jedním z nich, a také jedním z těch, kteří nemají ponětí, kde se koronavirem nakazili,“ dodal Spahn. Narážel přitom na fakt, že až tři čtvrtiny nakažených nevědí, kde ke koronaviru přišli a ani u nich nelze původ nákazy přesně určit.

Chceme spolehlivé zdravotnické informace, vzkazuje Spahn Googlu

Nejde ovšem o jedinou aktivitu Jense Spahna v digitální oblasti zdravotnictví. Jeho úřad zahájil spolupráci s technologickým gigantem, společností Google, na tom, aby bylo možné snáze vyhledat spolehlivé zdravotnické informace. Spolkové ministerstvo zdravotnictví spustilo informační portál www.health.bund.de, který plní funkci jakéhosi rozhraní pro nalezení spolehlivých zdravotnických informací.

Spahnův úřad se nyní snaží s Googlem vyjednat, aby tento portál umisťoval na atraktivnějších pozicích při vyhledávání na internetu. „Kdokoli, kdo přes Google vyhledává zdravotnická témata, hledá relevantní informaci či radu. Je tedy důležité, aby se lidé na zobrazené odpovědi mohli spolehnout,“ řekl Jens Spahn.

Viceprezident společnosti Google pro střední Evropu Philipp Justus zdůraznil, že „zdravotnické informace vyhledané na internetu nemohou nahradit návštěvu lékaře“. Podle průzkumu digitální asociace Bitkom totiž každý druhý uživatel internetu hledá příznaky své potenciální choroby nejprve on-line, pak až se rozhodne navštívit svého praktického či jiného lékaře.

Podle Justuse došlo kvůli koronavirové pandemii k zesílení tohoto trendu. „Vyhledávací dotazy na příznaky se zdvojnásobily,“ řekl Justus podle deníku Deutsches Ärzteblatt. I to je důkaz, že spolehlivost zdravotnických informací je v současné době naprosto zásadní, a tak by měly být přes vyhledávače snadno přístupné.

Petr Musil