Corona-Warn-App 1.7 kontroluje rizikový kontakt i několikrát denně. Doposud to bylo možné jen jednou za 24 hodin. Foto: Deutsche Telekom / SAP

Německý Institut Roberta Kocha vydal novou verzi aplikace Corona-Warn-App

Němečtí majitelé chytrých telefonů si mohou od středy stáhnout vylepšenou verzi aplikace, která uživatele varuje před rizikovým kontaktem a možností, že se nakazil koronavirem. Corona-Warn-App ve verzi 1.7 umí rychleji informovat o možném přenosu nákazy, protože na rozdíl od své starší verze dokáže provádět kontrolu i vícekrát za den.

Němečtí majitelé chytrých telefonů si mohou od středy stáhnout vylepšenou verzi aplikace, která uživatele varuje před rizikovým kontaktem a možností, že se nakazil koronavirem. Podobně jako její starší verze je i nová Corona-Warn-App dostupná jak v obchodě Google Play, tak v App Store. Znamená to, že ji mohou využívat majitelé mobilních telefonů s operačním systémem Android i iOS. A bude pro své uživatele výrazně přínosnější než předchozí verze. S odkazem na Institut Roberta Kocha to uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Zásadní odlišnost Corona-Warn-App 1.7 tkví v tom, že kontrolu rizikového kontaktu bude možné uživatelem provádět několikrát denně. Doposud to bylo možné jen jednou za 24 hodin, což trasování poměrně zpomalovalo. Uživatelům, kteří byli na Covid-19 pozitivně testováni, bude aplikací doručována upomínka, pokud ještě výsledek svého testu nenasdíleli do aplikace.

Jsi pozitivní? Sdílej, vybídne aplikace

První upomínka přijde po dvou hodinách od obdržení pozitivního výsledku, druhá po dalších čtyřech hodinách. Jakmile uživatel na upomínku klikne, aplikace Corona-Warn-App mu rovnou nabídne menu, v němž může vybrat možnost „sdílet“ a výsledek je zanesen do databáze. Ostatní uživatelé následně dostanou varování, že se s covid pozitivním člověkem setkali. Tvůrci aplikace tak zareagovali na skutečnost, že ne všichni uživatelé aplikace, kteří byli pozitivně testováni, zadali výsledek v aplikaci a spustili tak řetězec digitálního varování.

Několikadenní kontrola rizikových kontaktů probíhá automaticky. Má to ale jednu vadu na kráse – mobilní telefon musí být připojen k bezdrátové internetové síti. Být pouze takzvaně „na datech“ nestačí. Pokud uživatel nemá k dispozici wi-fi síť, budou jeho kontakty kontrolovány jako doposud, tedy pouze jednou denně.

Verze 1.7, která byla vydána ve středu, je první ze čtyř plánovaných aktualizací aplikace Corona-Warn-App. Do těch dalších má být implantován například kontaktní deník, do kterého uživatelé budou moci sami vstupovat a zapisovat, s kým se kdy setkali. Vedle toho mají být do aplikace integrovány rovněž informace o vývoji pandemie. Příští verze by se měla objevit ještě do konce tohoto roku.

22 milionů stažení

První verze Corona-Warn-App byla Instiutem Roberta Kocha představena v červnu. Aplikace dokáže zjistit, zda se uživatelé mobilních telefonů po delší dobu vyskytovali ve vzdálenosti kratší než dva metry od někoho, kdo byl pozitivně testován na koronavirus. Pokud má uživatel pozitivní výsledek takového testu a sdílí jej v aplikaci, ostatní uživatelé, kteří byli s infikovanou osobou v kontaktu, se to dozví. A měl by se rovněž nechat otestovat.

Aplikace, kterou vyvinuly společnosti SAP a Deutsche Telekom v součinnosti s Institutem Roberta Kocha, byla dosud stažena už více než 22milionkrát. Počet aktivních uživatelů ale bude o něco nižší, protože někteří z nich aplikaci smazali nebo ji nevyužívají. V Německu se podle odhadů vyskytuje asi 53 milionů chytrých telefonů, na kterých by Corona-Warn-App mohla fungovat. Aktuálně se tedy vyskytuje asi na 40 procentech zařízení.

Zůstane Corona-Warn-App dobrovolná?

Ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) v minulosti na své spoluobčany již několikrát apeloval, aby si aplikaci stáhli. Vždy ale zdůrazňoval, že její používání musí zůstat dobrovolné. Aktuální vývoj pandemie tak možná opět otevře v Německu diskuse o tom, zda by instalace Corona-Warn-App měla zůstat na dobrovolné bázi, nebo zda stát k jejímu využívání nebude alespoň nějak motivovat.

Německo totiž ve středu oznámilo smutný rekord. Během jediného dne tam v souvislosti s covidem zemřelo 410 pacientů. Doposud nejvyšší denní počet úmrtí byl hlášen v polovině dubna, kdy za 24 hodin zemřelo 315 lidí. Celkově už v Německu v souvislosti s touto chorobou zemřelo 14.771 lidí, a jejich počet se tak blíží k patnáctitisícové hranici.

Petr Musil