Křehcí a zranitelní. Ochrana seniorů je nyní jednou z hlavních priorit vlády. Koronavirus pronikl do desítek domovů seniorů a dalších podobných zařízení. Foto: Pxhere

Věk pacientů s covidem roste, domovům chybí zdravotníci na testy

Průměrný věk pacientů v nemocnicích s nemocí covid-19 stoupl podle ministerstva zdravotnictví na 70 let. Domovy seniorů a další zařízení sociálních služeb mají od středy plošně testovat klienty i personál, ale obávají se nedostatku zdravotníků pro testování. Tempo růstu nakažených koronavirem v Česku dále zpomaluje. V pondělí přibylo 9240 případů, asi o tisíc méně než před týdnem. Množství hospitalizovaných ale bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ještě v nejbližších týdnech růst.

 

Věk nakažených, kteří jsou přijímáni do nemocnic, stoupl z průměrných 65 na zhruba 70 let, řekl Blatný po dnešní mimořádné schůzi vlády. Apeloval na seniory, kteří žijí sami doma nebo s rodinou, aby omezili sociální kontakty. Domovy seniorů či postižených a další pobytové sociální služby budou mít od středy povinnost testovat na covid-19 všechny své klienty i zaměstnance. První testování musí stihnout do týdne a poté ho provádět vždy jedenkrát za pět dní.

Zařízení ale nemají dostatek zdravotníků pro pravidelné testy na koronavirus, uvedli dnes v České televizi prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký a místopředsedkyně zdravotnických odborů Jana Hnyková. Podle nich je potřeba zdravotnické týmy posílit. Odbory upozorňují, že pokud by se zdravotníci domovů věnovali testování, může to omezit jinou péči. Zaměstnanci sociálních služeb také musejí nosit respirátory třídy FFP2. Vláda proto dnes schválila uvolnění tří milionů respirátorů ze státních rezerv pro personál v sociálních službách pro příští měsíc. Materiál do krajů rozvezou hasiči.

Od tohoto týdne by měl v Česku začít fungovat centrální dispečink lůžkové péče, který umožní operativně přesouvat pacienty mezi zdravotnickými zařízeními, uvedl ministr zdravotnictví. Hospitalizovaných s covidem-19 začalo výrazně přibývat v říjnu. Jejich počet bude podle Blatného i přes zvolňující se tempo růstu nakažených v následujících dnech stále stoupat. „Protože to, co teď zažíváme, je odraz toho, co se stalo před dvěma týdny. Jestli se situace začne lepšit, neuvidíme to dřív než za 10 až 14 dní,“ dodal ministr. Kapacita nemocničních lůžek je však podle Blatného v současnosti dostatečná a existuje ještě rezerva.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je nyní v Česku nakažených 16.000 zdravotníků, před týdnem jich bylo 13.000. Česko vyjednává se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) o pomoci s bojem proti koronaviru. WHO je připravena poskytnout zdravotnické týmy, které by mohly nastoupit do českých nemocnic. Českému rozhlasu – Radiožurnálu to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví i české zastoupení WHO. Ministerstvo požádalo zatím o dva lékaře a 15 zdravotních sester.

Kabinet dnes také sladil tuzemská pravidla pro cestování přes hranice s ohledem na epidemii s unijními. Nově se budou pravidla řídit tzv. mezinárodním semaforem jednotným pro celou Evropskou unii. Ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že dohodnutá kritéria EU pro hodnocení rizika nákazy u jednotlivých států by měla v Česku účinkovat od 9. listopadu.

Ministerstvo školství také už nyní řeší kvůli přetrvávající epidemii covidu-19 možné úpravy státních maturit a jednotných přijímacích zkoušek na jaře příštího roku. Scénáře, jak by zkoušky mohly na jaře vypadat, by měly být hotové zřejmě tento měsíc, řekl dnes novinářům ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle spolku Učitelská platforma by se při tom měla zohlednit současná výuka na dálku, při které ve vzdělávání vznikají velké rozdíly, a také riziko případného zhoršení epidemie na jaře. Školy jsou zavřené od první poloviny října a uzavření platí zatím do 20. listopadu.

Národní srovnávací zkoušky, které nahrazují či doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol v Česku, se kvůli epidemii uskuteční v prosinci pouze on-line. Rozhodla o tom společnost Scio, která zkoušky organizuje. Ve zbylých pěti termínech v první polovině příštího roku by se zkoušky měly konat jak on-line, tak prezenčně.

Značný dopad má epidemie na hospodářství. Ministerstvo průmyslu a obchodu eviduje u druhé výzvy programu COVID nájemné, která má zasaženým podnikatelům pomoci, za zhruba dva týdny fungování žádosti za 1,2 miliardy korun. Evropská komise dnes udělila pokračování programu notifikaci, díky níž bude moci začít vyplácení peněz. Čerpání a objem schválených žádostí u programů COVID II, III, Praha a plus vzrostl podle nových údajů České národní banky k 23. říjnu proti předchozímu týdnu v obou případech zhruba o 1,3 miliardy. K uvedenému datu podnikatelé získali ze záručních programů 30,6 miliardy, banky schválily žádosti za 36,2 miliardy.

Dříve se mluvilo také o případném vymáhání škod způsobených omezeními ekonomiky kvůli covidu-19 po státu. Naprostá většina podnikatelů, 91 procent, se ale neplánuje pustit do konfliktu se státem kvůli škodám, které jim způsobila vládou na jaře preventivně přijatá mimořádná opatření. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi 800 podnikateli. Hlavním důvodem postoje podnikatelů je podle ní obava z případného neúspěchu, která od sporů o náhradu škod odrazuje zejména malé podniky.

-čtk-