Německo chystá balíček drobných reforem, které sahají od otázek kvality péče až po regulaci pojištění profesní odpovědnosti smluvních lékařů. Foto: koláž ZD

Německo chystá reformní balíček pro zdravotnictví. Kvalita péče má vzrůst

Spolkový kabinet pod vedením Angely Merkelové předložil návrh zákona o rozvoji zdravotní péče. Účelem je regulovat velké množství aspektů zdravotnického systému. Jde o balíček drobných reforem, které sahají od otázek kvality péče až po regulaci pojištění profesní odpovědnosti smluvních lékařů. Cílem návrhu je zejména lepší transparentnost nebo posílení financí pro hospicovou a paliativní síť. Opozice ale návrh kritizuje.

 

Ústředními prvky reformního balíčku je vyšší kvalita, větší transparentnost, zlepšení služeb zdravotní péče nebo posílení sítě zdravotní péče. Má být například zahájeno něco jako komplexní inventura kvality nemocniční péče, na jejímž konci by měly být výrazně lepší služby.

„Posílení zdravotního systému je obzvláště důležité v době koronavirové pandemie. Musíme ho přizpůsobit i s ohledem na budoucnost. Zákonem, který předkládáme, zajišťujeme hned několik věcí najednou a budou z něho mít prospěch všichni pojištěnci,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt Jens Spahn (CDU), spolkový ministr zdravotnictví.

Rozvoj hospicové a paliativní péče

Zákon lze svým dopadem považovat skutečně za komplexní, jelikož zasáhne mnoho oblastí zdravotnického systému. Například smluvní lékaři, psychoterapeuti a zubaři budu muset povinně uzavřít pojištění profesní odpovědnosti. Pro každý druh pojistné události bude stanovena minimální pojistná částka.

V ambulantní pohotovostní péči návrh Spolkového ministerstva zdravotnictví počítá se zavedením jednotného postupu počátečního hodnocení pro ambulantní pohotovostní léčbu v nemocnicích. To má následně sloužit jako podklad pro fakturaci ambulantních pohotovostních služeb. Balíček také obsahuje nový program strukturované léčby (DMP – Disease-Management-Programme) chronických chorob.

Ambulantní a ústavní preventivní služby v uznaných lázních se mají převést z diskrečních na povinné služby. To znamená, že bude jasně stanoveno, za jakých podmínek existuje nárok na tyto služby, a tím pádem by se měl celý proces přiznání péče co nejvíce zautomatizovat. Reforma také zavádí nárok na odpovídající dávky v těhotenství či mateřství bez ohledu na pohlaví.

Návrh ministra Spahna také počítá s podporou rozvoje hospicových a paliativních sítí. Fondy zdravotního pojištění by za určitých podmínek mohly vyplácet granty, z nichž by se financoval rozvoj hospiců, a to včetně hospiců dětských.

Zelení: chybí transparentnost pro pojištěnce

Pokud jde o posílení transparentnosti, vláda navrhuje zrušit příplatky a slevy za kvalitu péče, nahradit je mají nové smlouvy. Do konce roku 2023 se má počet druhů služeb, v nichž budou nové smlouvy o kvalitě testovány, podstatně rozšířit. Spolkový kabinet si od opatření slibuje, že bude předem jasné, za jakou úroveň péče má být vyplácena konkrétní částka.

Návrh uvedeného zákona ale nebude příliš oblíben u opozičních politiků, jak nasvědčuje kritika, která z jejich řad přichází. „Cílem tohoto návrhu zákona je zlepšit služby pro osoby se zákonným zdravotním pojištěním, jakož i kvalitu a transparentnost péče. Důležité regulační potřeby ale zůstávají nevyřešeny,“ uvedla pro Deutsches Ärzteblatt Maria Klein-Schmeinková, místopředsedkyně poslaneckého klubu Zelených Spolkového sněmu a expertky strany na zdravotnictví.

Podle Schmeinkové vůbec neexistují mechanismy, které by vedly ke zvýšení transparentnosti pojištěného ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám. Kvalitní soutěž mezi jednotlivými zdravotními pojišťovnami by dle ní byla efektivnějším nástrojem pro zavedení lepší péče, protože by šlo o nástroj rozhodující.

Petr Musil