Foto: Pixabay

Britský miliardář Richard Branson pomůže biotechnologické 23andMe na burzu. Jazz Pharma jde do konopí

Sedmdesátiletý britský miliardář Richard Branson koupí prostřednictvím své skupiny Virgin Group kalifornskou farmaceutickou společnost 23andMe. Součástí dohody je také její uvedení na burzu pod novou značkou: ME. Irská společnost Jazz Pharma rozšíří své portfolio firem o GW Pharmaceuticals, která pro výrobu léků využívá konopí.

Kalifornská biotechnologická společnost 23andMe Inc. chce jít na akciovou burzu. Aby nemusela podstoupit běžnou a složitou proceduru, která takzvanou primární veřejnou nabídku (IPO – Initial Public Offering) provází, vzala si na pomoc britského miliardáře Richarda Bransona. Ten na to totiž má specializovanou firmu.

Bransonova VG Acquistion Corporartion vstoupila podle agentury Bloomberg v jednání s 23andMe o podmínkách, za kterých by biotechnologickou společnost mohla na burzu přivést. Podle dostupných informací by akcie společnosti 23andMe měly být nabízeny za cenu, která by znamenala tržní kapitalizaci kolem 3,5 miliardy dolarů (přes 75 miliard korun).

Branson: Není lepší investice než do zdravotnictví

Sám Richard Branson má do 23andMe investovat 25 milionů dolarů (necelých 540 milionů korun), stejnou sumu pak současná výkonná ředitelka 23andMe Anne Wojcická. Technicky vzato, VG Acquisition se s 23andMe sloučí a nová společnost se na burze objeví s novým názvem ME. Jde o poměrně běžný postup právě v situacích, kdy je standardní vstup na burzu příliš zdlouhavý nebo příliš nákladný.

Současní akcionáři 23andMe by si podle Bloombergu měli ponechat v nově vzniklé společnosti 81procentní podíl. Fúze by měla být dokončena ve druhém čtvrtletí letošního roku. „Covid-19 nám skutečně otevřel dveře. O vstupu na burzu jsem snila od roku 2003, kdy genetika způsobila skutečnou revoluci ve zdravotní péči. A my můžeme být její součástí,“ řekla Anne Wojcická v rozhovoru pro Bloomberg.

Společnost 23andMe je jednou z předních firem v rámci spotřebitelské farmacie založené na testování DNA. Příliv nového kapitálu umožní podle Wojcické další expanzi společnosti a vývoj nových terapeutik vycházejících z dosavadního přístupu 23andMe.

„Není lepší způsob investování peněz než právě do zdravotní péče,“ řekl Bloombergu Richard Branson. Právě skutečnost, že tento britský miliardář do projektu vloží 25 milionů dolarů, může být pro další investory dostatečnou zárukou a motivací, že jde o smysluplný podnik.

Jazz jde do konopí

Irská farmaceutická společnost Jazz Pharmaceuticals Plc. odsouhlasila akvizici britské GW Pharmaceuticals Plc. GW je první farmaceutickou společností, která získala povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro lék, který byl získán z rostlin konopí. Hodnota transakce byla vyčíslena na 7,2 miliardy dolarů (asi 155 miliard korun), uvedla agentura Bloomberg.

Dohodnutá cena představuje asi 50procentní prémii nad úroveň v té době tržní hodnoty akcií cambridgeské GW Pharmaceuticals. Akcie GW v reakci na oznámení akvizice prakticky okamžitě posílily až o 49 procent. Naopak akcie Jazz Pharmaceuticals bezmála čtyři procenta ztratily. Podle podmínek dohody Jazz zaplatí přibližně 90 procent v hotovosti, zbytek získají akcionáři GW v akciích.

GW Pharmaceuticals je známá svým lékem Epidiolex, který je určen pro dětské pacienty se epilepsií. Přípravek získaný z konopí byl FDA schválen v červnu 2018. Lék obsahuje aktivní složku kanabidiol, která produkuje antikonvulzant, jenž pomáhá zmírňovat projevy epileptických záchvatů, zejména křeče. GW se prý také nachází v pozdní fázi testování dalšího léku s využití kanabinoidů. Tentokrát by mělo jít o přípravek, který pomáhá při léčbě roztroušené sklerózy a je kandidátem pro léčbu autismu nebo schizofrenie.

Petr Musil