Ministerstvo zdravotnictví ČR. Foto: MZd

Náměstkyní ministra zdravotnictví je Pavla Seilerová

Náměstkyní ministra zdravotnictví je od konce ledna Pavla Seilerová, dosavadní vedoucí kabinetu ministra Jana Blatného (za ANO). Před tím pracovala v obou fakultních nemocích v Brně. Seilerová zastává post takzvaně politického náměstka, pod kterého nespadá žádná sekce ministerstva s odbornou agendou. 

Náměstkyní ministra zdravotnictví je od konce ledna Pavla Seilerová. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu. Úřad o ní uvedl, že byla od listopadu vedoucí kabinetu ministra Jana Blatného (za ANO). Před tím pracovala v obou fakultních nemocích v Brně. Seilerová zastává post takzvaně politického náměstka, pod kterého nespadá žádná sekce ministerstva s odbornou agendou. Post byl volný od začátku ledna po odvolání Aleny Šteflové kvůli přednostnímu očkování proti covidu-19. Ministerstvo v současné době hledá náměstka pro zdravotní péči a vedoucího odboru komunikace s veřejností.

Seilerová vystudovala ekonomii na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Deset let působila v Komerční bance, poté jako finanční manažerka na Masarykově univerzitě. V roce 2012 začala pracovat ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Mezinárodním centru klinického výzkumu, od roku 2016 jako finanční ředitelka. V roce 2020 krátce pracovala na vedoucí pozici i ve Fakultní nemocnici Brno. Od listopadu 2020 byla vedoucí kabinetu ministra zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví má pět odborných náměstků a dva takzvaně politické. Od loňského března se v nich vystřídalo devět lidí. Na začátku epidemie nového typu koronaviru, v březnu loňského roku ministr Adam Vojtěch (za ANO) po kritice premiéra Andreje Babiše (ANO) vyměnil hlavního hygienika. Místo Evy Gottvaldové nastoupila dosavadní ředitelka středočeské krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

V květnu pak odešel z postu náměstka po zdravotní péči Roman Prymula. Jeho nástupce začalo ministerstvo hledat v červnu a od září na post nastoupil bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo.

Na konci září Vojtěch post ministra opustil a spolu s ním odešel jeho politický náměstek Filip Vrubel. Po návratu Romana Prymuly na úřad jako ministra zdravotnictví přišel na místo náměstka Lubomír Chudoba. Po konci zhruba měsíčního Prymulova působení v čele úřadu přišel současný ministr Jan Blatný (za ANO) a s Chudobou se dohodl, že z funkce odejde. Místo něj Blatný jmenoval Vladimíra Černého, který je předsedou České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny a řídí kapacity nemocniční péče v době epidemie.

Na začátku ledna pak po kauze s přednostním očkováním proti covidu-19 ve Státním zdravotním ústavu, které měla podle médií podstoupit i s manželem, odešla druhá politická náměstkyně Alena Šteflová. V resortu působila od nástupu ministra Vojtěcha.

Na konci ledna ministerstvo opustil náměstek pro zdravotní péči Šedo, podle něj byly problémy v komunikaci s ministrem. Funkcí byl pověřený politický náměstek Černý. Na obsazení funkce, která spadá pod služební zákon, vypsalo ministerstvo výběrové řízení. Zájemci se měli hlásit do čtvrtka.

Od října 2018 vede sekci pro ekonomiku a zdravotní pojištění náměstkyně Helena Rögnerová. Nejdéle působícím náměstkem je Radek Policar, který má od roku 2016 na starosti legislativu a právo.

-čtk-