I náhrady kloubů, které se obvykle řadí mezi elektivní péči, se mohou dlouhodobým odkládáním stát akutními. Foto: jmir.org

První pacienti si začínají stěžovat kvůli rušení elektivní péče, dle nemocnic je stav udržitelný maximálně měsíc a půl

S prodlužující se krizí v Česku se nemocnice dostávají do téměř neřešitelné situace. Vedle toho, že již nyní mají na mnoha místech kapacity na hraně možností a vyhlídky na zlepšení v brzké době jsou malé, problémem začíná být i takzvaná elektivní péče. Jak ukázala anketa ZD mezi nemocnicemi, dlouhodobě odkládané plánované zákroky už se v některých případech mění na akutní, a nemocnice je tak musí ošetřit. A začínají se objevovat i první stížnosti pacientů. Většina lidí sice naštěstí situaci chápe, s délkou krize, stoupající nervozitou a nejistotou ohledně budoucí situace se ale stav může zhoršovat. Podle některých zařízení je současná situace udržitelná maximálně měsíc a půl.

Vývoj epidemiologické situace v Česku nevypadá dobře a navzdory přísným opatřením počet nově diagnostikovaných stagnuje. Stav daný pravděpodobně britskou mutací přichází v době, kdy nemocnice již beztak téměř nemají rezervy. Jak včera poukázal prezident České lékařské komory Milan Kubek, je skutečný počet hospitalizovaných v únoru vyšší než v listopadu. Důvodem je pravděpodobně to, že v nemocnicích leží v důsledku covid mnohem víc lidí než jen ti, kteří jsou uváděni ve statistikách jako hospitalizovaní s covidem. „Po určité době totiž pacienti hospitalizovaní kvůli covidu jsou jako neinfekční ze statistiky vyřazováni bez ohledu na skutečnost, že jejich zdravotní stav způsobený nemocí covid-19 nadále vyžaduje hospitalizaci, a to často s různým stupněm podpory vitálních funkcí,“ vysvětluje Kubek.

V této neradostné situaci tak asi nebude velkým překvapením, že se v nejbližší době neobnoví takzvaná elektivní péče, která je od konce prosince zakázána mimořádným opatřením ministerstva (podobně jako v říjnu a listopadu). To také v nedělních Otázkách Václava Moravce potvrdil šéf ÚZIS Ladislav Dušek, podle něhož restart plánované péče nelze očekávat do začátku března. Jak ale vyplývá z ankety ZD, pokud by situace přetrvala i v březnu, mohlo by to pro nemocnice znamenat velký problém. Už nyní přitom zařízení zaznamenávají nárůst pacientů, u nichž se z plánovaného zákroku stane kvůli odkládání akutní věc.

O tom, které nemocnice již začínají zaznamenávat nespokojenost pacientů s rušením tzv. elektivních výkonů, o kolik se snížila operativa či jak dlouho budou zařízení skluz dohánět, se dočtete v placené sekci ZD.

„Nyní se občas stává, že z elektivní operace se kvůli odkladům stane operace nebo zákrok akutní. Takové samozřejmě okamžitě operujeme. Příkladem mohou být neléčené žlučníkové kameny, ze kterých se může „vyklubat“ akutní zánět žlučníku. Stává se také, že pacient, který by jinak běžně zavolal svému praktikovi, zašel za ním, podstoupil vyšetření a začal se ambulantně léčit, tohle neudělá. Potíže se tedy nezačnou léčit ve stadiu, kdy by nevyžadovaly hospitalizaci, ale naopak – pacient skončí v nemocnici. Máme teď několik takových případů na II. interní klinice – konkrétně s anémií,“ načrtává Dana Lipovská, mluvčí brněnské Nemocnice U sv. Anny. Podle ní…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit