Bývalý ředitel kroměřížské nemocnice Petr Liškář byl jedním z Čunkových lidí, kteří podporovali sloučení nemocnic ve Zlínském kraji do jedné. Liškář tvrdil, že jedna společnost má více výhod než nevýhod. Ilustrační záběr z covidové péče v nemocnici. Repro: nem-km.cz

Skončil další Čunkův muž. Ředitel nemocnice v Kroměříži

Ve vedení nemocnice v Kroměříži skončil ke konci ledna její ředitel Petr Liškář. Ten je po šéfovi zlínské nemocnice Tomáše Bati Radomíru Maráčkovi spojován také s exhejtmanem Jiřím Čunkem. Pokračuje tak obměna vrcholného managementu zdravotnických zařízení kraje, která úzce souvisí s Čunkem plánovanou výstavbou nové nemocnice. Ta se měla podle exhejtmanových plánů stát hegemonem péče v kraji. Právě předvolební velmi kontroverzní téma miliardové investice do nové nemocnice Čunkovi nejspíš prohrálo podzimní krajské volby.

Ve Zlínském kraji pokračuje velká personální obměna na klíčových postech ve zdravotnických zařízeních. Po odchodu Čunkova člověka Radomíra Maráčka z čela představenstva zlínské nemocnice Tomáše Bati nyní skončil další z manažerů, který je s lidoveckým exhejtmanem spojován: ředitel nemocnice v Kroměříži Petr Liškář.

Novým předsedou představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se po Maráčkovi minulý týden stal lékař Michal Filip, kterého do funkce zvolila valná hromada nemocnice, již představuje Rada Zlínského kraje.

„Na základě výběrového řízení valná hromada Kroměřížské nemocnice, kterou představuje Rada Zlínského kraje, odvolala s účinností od 25. ledna 2021 stávající představenstvo Kroměřížské nemocnice a zvolila nové tříčlenné představenstvo ve složení Lenka Mergenthalová, Svatava Mazurková, Jiří Javora. Představenstvo si následně předsedkyní zvolilo Lenku Mergenthalovou,“ potvrdil zjištění Ekonomického deníku Jan Vandík z kanceláře nového hejtmana Radima Holiše (hnutí ANO).

Výběrové řízení bylo podle Mandíka vypsáno z toho důvodu, že předsedovi představenstev čtyř nemocnic založených Zlínským krajem, včetně Kroměřížské, (Maráčkovi) končila smlouva, a proto se vedení kraje rozhodlo provést výběrová řízení na managementy kompletně ve všech těchto nemocnicích. Na margo toho pak skončil šéf kroměřížské nemocnice Petr Liškář.

Lenka Mergenthalová se do vedení Kroměřížské nemocnice vrací. Radní Zlínského kraje odvolali Mergenthalovou z postu ředitelky na sklonku ledna 2019. Nepomohly protesty radnice, odborářů ani zaměstnanců. Novým šéfem se stal už zmiňovaný ekonom Petr Liškář, kterého si lékaři v kraji spojovali s podporou Čunkovy miliardové „supernemocnice“.

Hlavním důvodem odvolání Mergenthalové byla podle tehdejšího hejtmana Jiřího Čunka rozdílnost názorů uvnitř představenstva kroměřížské nemocnice na její fungování i budoucnost. „Jsem přesvědčený, že paní ředitelka udělala v nemocnici za několik let hodně práce. Ale je to extrémně exponovaná funkce a ona už byla na svém manažerském limitu,“ shrnul na začátku roku 2019 Čunek důvody pro odvolání ředitelky.

Staronová ředitelka nemocnice v Kroměříži Lenka Mergenthalová. Repro: nem-km.cz

Mergenthalovou tehdy podpořili zástupci kroměřížské radnice, lékařské odbory i téměř 600 zaměstnanců. Ti se s peticí obrátili na zastupitele i krajské radní, protože s jejím odvoláním nesouhlasili. „Díky tvrdé práci a správné motivaci personálu nemocnici ekonomicky a personálně stabilizovala. I nadále se snaží o její rozvoj, splácení starých dluhů, profesní i finanční růst zaměstnanců a doslova pro nemocnici žije,“ konstatovala pro server Idnes zástupkyně sesterských odborů Ludmila Šromotová. Odvolání Mergenthalové na začátku roku 2019 nezabránilo ani  jednání více než dvou desítek zaměstnanců nemocnice s vedením kraje.

Předsedou představenstva nemocnice byl v té době už zmiňovaný ředitel Nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček a členem Lucie Štěpánková, která měla v nemocnicích na starosti personál. Mergenthalová v něm zastávala post místopředsedkyně.

Mergenthalová v době svého odvolání serveru Idnes sdělila, že neshod bylo víc. „Například pobyt dvou členů představenstva v nemocnici pouze jednou za měsíc a řešení problémů na dálku není ideální,“ uvedla. „Ani v budoucnu by ale soulad zřejmě nenastal. Některá rozhodnutí, která budou společnost čekat, budou těžká,“ upozornila.

Dnes už bývalý ředitel kroměřížské nemocnice Petr Liškář má několikaleté zkušenosti s s vedením soukromých nemocnic, působil jako místopředseda představenstva v několika soukromých nemocnicích. Liškář měl na starosti ekonomiku všech zařízení ve Zlínském kraji.

Bývalý ředitel nemocnice v Kroměříži Petr Liškář. Repro: nem-km.cz

Lékaři si ho podle serveru Idnes pamatují hlavně z několikahodinového semináře, který kraj pořádal v roce 2018 na podporu sloučení nemocnic. Právě on tehdy tvrdil, že jedna společnost má více výhod než nevýhod. „Zvažoval jsem, v jakém postavení vůči zaměstnancům se teď ocitnu. Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Ale nechci nic zásadně měnit,“ slíbil Liškář. „Nejdu nemocnici rušit, omezovat péči ani ji privatizovat,“ oznámil při svém nástupu.

Změny proběhly i dalších dvou nemocnicích. Valná hromada Uherskohradišťské nemocnice zvolila představenstvo ve složení: Petr Sládek, Jan Hrdý, Jiří Zemánek. Představenstvo si předsedou zvolilo, respektive ve funkci potvrdilo, současného ředitele Petra Sládka.

Ve Vsetínské nemocnici bylo valnou hromadou zvoleno představenstvo ve složení: Věra Prousková, Martin Metelka, Martin Pavlica. Představenstvo i zde potvrdilo ve funkci stávající ředitelku Věru Prouskovou.

Jan Hrbáček

Článek je převzat z portálu Ekonomický deník, který patří do portfolia vydavatele Zdravotnického deníku.