Od loňského března, kdy epidemie v Česku začala, se nakazilo přes 67.000 zdravotníků. Z nich asi 10.800 jsou lékaři a tento týden byl překročen počet 30.000 nakažených sester. Foto: Pikllist

Zdravotníků nakažených covidem-19 začalo opět přibývat

Zdravotníků nakažených covidem-19 začalo opět přibývat. Aktuálně nakažených je 2840, zhruba o 150 více než před týdnem. Vyšší než minulý týden je také počet nově nakažených za posledních sedm ní. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví díky očkování počet nakažených zdravotníků klesal. Na začátku listopadu byl přes 8000, na začátku ledna asi 6400.

Za nárůstem počtu nakažených za poslední týden je především více nakažených sester a dalších zdravotníků, aktuálně nakažených lékařů je prakticky stejně jako minulý týden. Za posledních sedm dní bylo nově pozitivně testováno 151 lékařů, 696 sester a 625 dalších zdravotníků. Celkem jich bylo 1472 a minulý týden 1349.

Z krajů zaznamenali největší mezitýdenní nárůst v Praze, zejména u sester. Nakažení přibývali také ve Středočeském, Ústeckém, Libereckém a Olomouckém a o jednoho také v Královéhradeckém kraji. Naopak méně než před týdnem nově onemocnělo v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji. Nákaza zdravotníků tak nekoreluje s nejvyššími počty nakažených na 100.000 obyvatel. Nejpostiženějšími okresy jsou Tachovsko v Plzeňském kraji a pak regiony Královéhradeckého a Karlovarského kraje.

Od loňského března, kdy epidemie v Česku začala, se nakazilo přes 67.000 zdravotníků. Z nich asi 10.800 jsou lékaři a tento týden byl překročen počet 30.000 nakažených sester. Počty nakažených mohou být podle mluvčí ÚZIS Lenky Svobodové nadhodnocené asi o stovku, protože krajské hygienické stanice údaje aktualizují postupně.

Celkově pracuje ve zdravotnictví téměř 270.000 lidí. Podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Očkováni proti covidu-19 jsou zdravotníci jako první riziková skupina už do konce loňského roku. V akutní lůžkové péči jich je podle vyjádření ředitele ÚZIS Ladislava Duška z pondělí kolem 70 procent. „Jak bude pokračovat očkování dál, nákazy v této profesní kategorii postupně vymizí,“ uvedl.

Počty nakažených zdravotníků – aktuálně/kumulativně:

-čtk-