Foto: Wikimedia

Loni výrazně poklesl počet lidí s tuberkulózou, bylo jich 361

Loni v Česku výrazně poklesl počet lidí, kteří měli tuberkulózu. Podle předběžných čísel onemocnělo 361 lidí, asi o pětinu méně než v roce 2019. Podle lékařů mohou být za poklesem opatření přijatá kvůli boji s epidemií koronaviru. Je také možné, že se lidé kvůli pandemii vyhýbají návštěvě lékaře a na onemocnění tuberkulózou se přijde později. Při příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března, o tom ČTK informovali plicní lékaři.

Data za loňský rok se mohou ještě mírně měnit. Registr, do kterého se údaje za uplynulý rok zadávají, se uzavírá ke konci dubna. Podle lékařů je pravděpodobné, že poprvé v historii ČR bude hlášeno méně než 400 případů.

Počet hlášených případů tuberkulózy od roku 2010
*předběžné údaje
Zdroj: Národní registr TBC, Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)

Mezi nemocnými s tuberkulózou bylo loni více mužů než žen. Necelou třetinu, přesně 105 případů, tvořili lidé narození mimo ČR, z toho nejvíce bylo Ukrajinců, Vietnamců, Indů a Slováků. Průměrný věk nemocných byl 51 let, lékaři ale zaznamenali i dvě nákazy u dětí mladších 15 let. Na tuberkulózu zemřelo 19 lidí.

Nejvíce lidí s tuberkulózou bylo tradičně v Praze, a to 99 nemocných. Více než polovinu v hlavním městě tvořili cizinci. Druhý nejvyšší počet, a to 40, byl v Jihomoravském kraji. Ve Středočeském kraji počet nemocných oproti roku 2019 klesl na polovinu, loni tam tuberkulózu mělo 33 lidí.

Za poklesem případů tuberkulózy v Česku může být podle Jiřího Wallenfelse, vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou, například omezení cestování a návštěv v rodinách, v nichž se tuberkulóza často přenáší. Vliv mohl mít také nižší počet agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do Česka za prací. Ti bývají podle lékařů častým zdrojem nákazy.

Lékaři upozorňují na to, že někteří lidé se kvůli obavě z nákazy koronavirem vyhýbají vyšetřením. Na kontroly podle nich v současnosti nechodí ani rizikoví pacienti. Lékaři loni zaznamenali případ Litevce, který vyhledal lékařskou péči s podezřením na koronavirus. Ukázalo se ale, že měl tuberkulózu ve velmi pokročilém stadiu, nemoci pak podlehl. „Myslíme si, že se v dalších letech budeme setkávat s více případy pokročilých tuberkulóz,“ uvedla Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti a přednostka pneumologické kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

-čtk-