V Německu se už několik týdnů hovoří o riziku nástupu třetí vlny pandemie, proto je nyní ve hře povinné testování ve firmách. Foto: Foto: Koláž ZD/pixabay

Začne se v Německu povinně testovat ve firmách? Mohlo by to být až dvakrát týdně

Kvůli vzestupujícímu počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu začíná nahlas mluvit o zpřísnění protiepidemických opatření a zavedení zcela nových. Ve hře je například využití zákonných kompetencí řídit boj proti epidemii ze spolkové úrovně nebo povinné testování ve firmách až dvakrát týdně.

Podle Helgeho Brauna (CDU), ředitele úřadu spolkové kancléřky, se vážně debatuje o zavedení povinnosti testovat na přítomnost koronaviru zaměstnance ve firmách. V Německu dosud tato povinnost neplatí. Pokud by k ní ale německé úřady přistoupily, pravděpodobně by na to šly „z gruntu“. Testovat v podnicích by se muselo dvakrát týdně.

„Uvažujeme, že by se zavedla povinnost testovat pro každého zaměstnance, který nepracuje z homeoffice, a to dvakrát za týden,“ uvedl Braun pro Bild dam Sonntag s tím, že kabinet zatím spoléhá na to, že firmy budou testovat dobrovolně. Podmínky pro dostatečné testování by měly být vytvořeny začátkem dubna.

Povinně možná od poloviny dubna

Jaký rozsah testování je ve hře, Helge Braun nespecifikoval. „Žádné procento firem, které bychom chtěli do testování zahrnout, zatím stanoveno není. Je ale jasné, že pokud se to bude pohybovat jen mezi dvěma třetinami a třemi čtvrtinami společností, stačit to nebude,“ dodal Braun. Odkázal se mimo jiné na prohlášení spolkové kancléřky Angely Merkelové (CDU) z minulého týdne, v němž hovořila o devadesáti procentech firem. Politička zároveň uvedla, že případné rozhodnutí o povinném testování by mělo padnout do poloviny dubna.

Jenže plány Angely Merkelové se nesetkávají s nadšením ani uvnitř CDU. Merkelové stranický kolega a dolnosaský ministr hospodářství Bernd Althusmann se počátkem tohoto týdne vyslovil proti povinnému očkování ve firmách. „Zde důvěřuji vhledu a odpovědnosti firem,“ uvedl Althusmann pro deník Handelsblatt. Proti jsou i další politici, a to jak z partnerské CSU, tak z SPD, s níž jsou křesťanští demokraté a CSU ve spolkové vládní koalici.

Sasko proti, Berlín souhlasí

S povinným testováním ve firmách ale nesouhlasí ani ředitel Institutu německého hospodářství (IW – Institut der Deutschen Wirtschaft) Michael Hüther. Podle něho už nyní existuje velká ochota společností k testování. „Pokud politici hovoří o povinnosti, pak to lze chápat jako projev jejich nedůvěry ve společnost jako celek. Jenže pro takovou nedůvěru neexistuje žádný relevantní podklad,“ uvedl Hüther podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

Jsou ale výjimky. Starosta Berlína Michael Müller (SPD) už před pár dny oznámil, že zaměstnavatelé budou povinni svým zaměstnancům umožnit otestování se na koronavirus dvakrát týdně. Kromě toho existuje dokonce povinnost pracovat z domova u těch profesí, u nichž je to možné. Berlín je první spolkovou zemí, která k takovým opatřením přistoupila. Úřady očekávají, že z domova by mohlo v Berlíně pracovat až 50 procent zaměstnanců.

Debata o zavedení povinnosti testovat ve firmách ale není jediné opatření, které u našich západních sousedů víří vášně. Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci je na pořadu dne dosud nevídaná věc. A sice převedení kompetencí při boji s pandemií na celonárodní úroveň. Doposud totiž jednotlivé spolkové země mohly přijímat svá opatření podle aktuálního vývoje.

Třetí vlna nabírá na síle

Jenže v Německu se už několik týdnů hovoří o riziku nástupu třetí vlny pandemie, která začíná být realitou. Ve Spolkovém sněmu se proto přetřásá možnost přijetí, respektive novelizace zákona o infekčních nemocích, který by spolkové vládě dal větší kompetence pro boj s koronavirem. Ta by poté mohla zavádět opatření i proti vůli spolkových zemí.

Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (CDU) už zadal zpracování analýzy, na jejímž základě by bylo možné novelu připravit tak, aby měla šanci na odsouhlasení jak ve Spolkovém sněmu, tak ve Spolkové radě (horní komora německého parlamentu). Podporu posílení pravomocí spolkové vlády už vyjádřil například bavorský premiér Markus Söder, který je sám zastáncem poměrně tvrdého postupu proti pandemii.

O zhoršující se epidemické situaci v Německu svědčí o údaje o sedmidenním průměru denních přírůstku nově nakažených. Aktuální hodnota je na 135,2 případu na 100 tisíc obyvatel, přičemž ještě před týdnem to bylo jen 107 případů, jak uvedla spolková vláda s odkazem na Institut Roberta Kocha. Reprodukční číslo R se v Německu dostalo poměrně nad jedničku a za uplynulý týden dosáhlo hodnoty 1,1. To znamená, že jeden nakažený nakazí v průměru dalšího 1,1 člověka, a šíření infekce tak nabírá na síle.

Petr Musil