Foto: Flickr/Marco Verch

AstraZeneca prudce zvýšila tržby i zisk, přispěla k tomu vakcína na covid-19

Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca v prvním čtvrtletí zvýšila tržby meziročně o 15 procent na 7,32 miliardy dolarů (156,4 miliardy Kč). Firma uvedla, že prodej vakcíny proti covidu-19 k tomuto výsledku přispěl částkou 275 milionů USD. Čistý zisk pak firma zdvojnásobila na 1,56 miliardy USD (33,3 miliardy Kč).

„V prvním čtvrtletí 2021 jsme dosáhli solidního pokroku a dál jsme vylepšovali portfolio našich léčebných přípravků, které mění život,“ uvedl ředitel podniku Pascal Soriot. „Nové přípravky zajistily více než polovinu tržeb a povzbudivým růstem přispěly všechny regiony.“

Od zisku vakcína proti covidu umazala tři centy na akcii, celkové výsledky i výhled jsou ale příznivé. AstraZeneca v této výsledkové zprávě poprvé podává finanční podrobnosti o distribuci a prodeji vakcíny, kterou vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Firma už dříve uvedla, že po dobu pandemie nebude z vakcíny proti covidu-19 profitovat.

Výnosy z prodeje vakcíny zahrnují dodávku zhruba 68 milionů dávek, oznámila včera AstraZeneca. Prodej v Evropě, kde Evropská komise (EK) firmu tento týden zažalovala za zpožďování dodávek, tržby dosáhly 224 milionů dolarů. Na mladých trzích firma z prodeje vakcíny získala na tržbách 43 milionů dolarů, ve zbytku světa pak osm milionů USD. Při tržbách 275 milionů dolarů za 68 milionů dávek vychází cena za jednu dávku zhruba na čtyři dolary (85 Kč).

Solidní výsledky hospodaření přicházejí po nepříliš zdařilém začátku roku z hlediska plnění závazků vůči zájemcům o vakcínu. AstraZeneca nestíhá vyrábět tolik vakcín, k nimž se smluvně zavázala, což je i důvod žaloby, kterou na ni podala EK. Původně slíbený počet dávek pro Evropu AstraZeneca snížila, regulační orgány se navíc zabývají vzácnými případy krevních sraženin po podání vakcíny od tohoto výrobce.

-čtk-