Ilustrační foto z Lázní Luhačovice: Svaz léčebných lázní

Do lázní budou moci na zdravotní pobyt i očkovaní samoplátci

Do lázní budou moci jako samoplátci přijíždět na zdravotní pobyty také lidé po očkování proti covidu-19. Na tiskové konferenci po včerejším jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Dosud tam mohli jenom po prodělání nákazy koronavirem v posledních 90 dnech, což Svaz léčebných lázní kritizoval jako diskriminační. Chtěl přítomnost všech samoplátců, podal i žalobu. Podle předsedy Sdružení lázeňských míst ČR a starosty Františkových Lázní Jana Kuchaře (Místní) je dnes ohlášené uvolnění prvním krokem, který by mohl alespoň částečně pomoci s postupným oživením lázní.

„Stále ale platí, že nejde o žádný wellnessový pobyt, ale o pobyt zdravotní jako samoplátce,“ doplnil ministr. Už minulý týden uvedl, že má jít o pobyty nejméně na devět dní včetně dvou víkendů. Samoplátce po covidu-19 mohou lázně přijímat od včerejška.

Do lázní kromě této skupiny samoplátců mohou jezdit také na léčebné pobyty lidé, kteří je mají hrazené plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění. Lázně nesmějí přijímat samoplátce od začátku března, prodloužení nad rámec nouzového stavu však podle svazu nemá oporu v pandemickém zákoně, podle něhož se protiepidemická opatření v současné době řídí.

„Stále ale vnímáme jako diskriminační, že samoplátci do lázní nesmějí nebo nyní budou smět, ale jen ti očkovaní. Tím, že se už očkují lidé od 55 let a budou i mladší, tak jde už o významnou část klientely lázní, která by mohla přijet,“ řekl ČTK Kuchař. Výpadek předepisování lázeňských pobytů a výpadek operačních zákroků se bude podle něj ale napravovat dlouho. Sdružení lázeňských míst a Svazu léčebných lázní ČR se ale zatím nepodařilo dosáhnout toho, aby se mezi diagnózy, které je možné léčit v lázních, dostala léčba postcovidových stavů. Zatím je možné léčit v lázních jen pacienty po těžkém zápalu plic, ostatní zdravotní důsledky prodělaného onemocnění covid-19 se zatím v lázních léčit nemohou.

Lázeňství je segmentem zdravotní péče, na který epidemie covidu-19 dopadla nejvíc. Podpora je podle svazu malá a fixní náklady pokrývá zhruba z 15 procent. Dál zakázáno budou mít lázně i po 3. květnu přijímat zahraniční klienty, kteří tvořili asi 44 procent zákazníků.

-čtk-