Ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci. Foto: Úřad vlády

Ve čtvrtek očkováno rekordních 81.753 lidí. Počet nových případů dál pod 2000

Ve čtvrtek dostalo v Česku očkování proti nemoci covid-19 nejvíce lidí v jednom dni od začátku vakcinace, očkováno bylo 81.753 lidí. Motivací pro očkování bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) cestování nebo přístup na různé akce. Epidemie v Česku dál ustupuje, denní nárůst nových případů byl ve čtvrtek podruhé za sebou pod dvěma tisíci. Počet nových případů covidu-19 za týden k včerejšímu dni klesl na 111 na 100.000 obyvatel.

Ve čtvrtek dostalo v Česku očkování proti nemoci covid-19 nejvíce lidí v jednom dni od začátku vakcinace. Očkováno bylo 81.753 lidí. Počty očkovaných v poslední době kolísaly. Tento týden se držely kolem 70.000 podaných dávek vakcíny denně, přičemž ve středu byl zaznamenán třetí nejvyšší počet aplikovaných injekcí s vakcínou. Dostalo ji přes 76.000 lidí. Ambicí vlády bylo ale po Velikonocích očkovat 100.000 lidí denně, kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné. Je ale málo vakcíny. Od konce loňského prosince, kdy se v Česku začalo proti onemocnění covid-19 očkovat, bylo podáno asi 3,42 milionu dávek. Plně očkováno je přes milion lidí.

Ministr zdravotnictví včera na tiskové konferenci prohlásil, že se neobává menšího zájmu v mladších věkových skupinách. Motivací pro očkování podle něj bude cestování a přístup do různých prostor, například na kulturní nebo sportovní akce. Další věková skupina ve věku 45 až 49 let dostane možnost se registrovat k očkování ve středu 12. května. Arenberger očekává, že brzy bude možné očkovat i děti ve věku 12 až 16 let. Všichni lidé nad 16 let by se podle něj mohli registrovat už od začátku června.

Epidemie stále zpomaluje

Nákaza se v Česku od loňského března potvrdila u více než 1,6 milionu lidí. Denní nárůsty počtu nově nakažených několik týdnů klesají, ještě na počátku března dosahovaly téměř k 17.000. Ve středu se poprvé od konce loňského září dostal nárůst pod dvě tisícovky za všední den. O víkendech se sice počty nově nakažených v poslední době dostaly i pod 1000. O volných dnech se však mnohem méně testuje. Zemřelých s potvrzenou nákazou eviduje ministerstvo zdravotnictví 29.608.

Počet nových případů covidu-19 za týden v Česku k včerejšímu dni klesl na 111 na 100.000 obyvatel. To je o sedm případů méně než předchozí den. Tímto ukazatelem se mimo jiné řídí vláda při uvolňování restrikcí. Některá omezení, například návrat žáků do škol, kabinet v posledních týdnech uvolnil jen v krajích, kde se počet případů nákazy na obyvatele dostal na úroveň kolem stovky či níže.

V pondělí 10. května se k ostatním regionům Česka přidají školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině v rotační výuce na druhém stupni základních škol a k plné výuce v mateřských školách. V celém Česku se od pondělí otevřou všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb, které byly dosud kvůli epidemii uzavřené. Kromě maloobchodu otevřou třeba opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví či truhlářství nebo cestovní kanceláře. Obnoví se také klinická a praktická výuka vysokých škol.

1316 pozitivních z tří milionů testů

Arenberger včera také informoval, že ve školách bylo od 26. dubna do 3. května u žáků provedeno přes tři miliony testů. Pozitivní výsledek byl u 1316 z nich. V případě zaměstnanců škol to bylo přes 900.000 testů a pozitivních bylo 476. Podle Arenbergera to znamená asi 50 nových případů na 100.000 odběrů, což podle něj odpovídá realitě. Zmínil také, že stát uvažuje o tom, že by v létě antigenní testy pro veřejnost už nebyly zdarma každé tři dny jako nyní, ale méně často. Podle něj už by to při nízkém výskytu covidu-19 v populaci nemělo logiku.

Návrh na zrušení povinného testování ve školách Nejvyšší správní soud zamítl. Návrh podali rodiče žákyně prvního stupně jedné z pražských základních škol. V návrhu uvedli, že dívka má z testování strach, bojí se jít do školy a je vystavena stresové situaci, která ve výsledku zasahuje do jejího práva na vzdělání. Odkazovali jak na Listinu základních práv a svobod, tak na Úmluvu o právech dítěte a na zásadu rovného přístupu ke vzdělání i tím, že testování je podle nich zdravotní službou a musí jej vykonávat zdravotník.Tento argument ale soud odmítl. Odkázal na své dřívější rozhodnutí o povinném testování zaměstnanců, o němž rozhodoval naposledy minulý týden, a ani tuto povinnost nezrušil. Argumentuje tím, že antigenní testování ve školách nemá charakter zdravotní služby, protože je založeno na tom, že se žáci nebo studenti testují sami.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) včera řekl Radiožurnálu, že školy v přírodě se budou moci konat od 31. května. „Pevně věřím, že pravidla a podmínky, za kterých se školy v přírodě mohou konat, dokáže ministerstvo zdravotnictví dát ve velmi krátké době, v řádu jednoho týdne, dohromady,“ uvedl Plaga. Ministr o tom s resortem zdravotnictví jedná.

Ministerstvo zdravotnictví včera také informovalo, že od pondělí 10. května se do kategorie zemí s nejnižším covidovým rizikem, po jejichž návštěvě se na turisty nevztahují žádné zvláštní požadavky, přesune Izrael. Přidá se k dalším státům v zelené barvě – Vatikánu, Austrálii, Jižní Koreji, Novému Zélandu, Singapuru a Thajsku. Oranžové, tedy se střední mírou rizika nákazy koronavirem, budou na cestovatelské mapě nově Slovensko a Kanárské ostrovy.

-čtk-