Na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o skokovém snížení úhrad za antigenní testování je největší české testovací centrum, test point na Brněnském výstavišti, nuceno výrazně omezit svůj provoz. Foto: Wikipedie

Podané ruce omezí provoz testování na výstavišti v Brně kvůli snížení úhrad

Společnost Podané ruce výrazně omezí provoz testovacího centra na nemoc covid-19 na výstavišti v Brně. Důvodem je rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o skokovém snížení úhrad z 350 korun na 200 za antigenní test, uvedli včera v tiskové zprávě zástupci společnosti. Ředitel Jindřich Vobořil uvedl, že organizace provedla přes 400.000 testů u veřejnosti, v domovech seniorů, kulturních organizacích i firmách. Podle něj byla díky kvalitnímu testování v Brně nízká promořenost nákazou.

Podané ruce provádějí testování od loňského jara u jednoho ze vstupů na výstaviště, o kus dál v areálu má Fakultní nemocnice Brno očkovací centrum. Vobořil uvedl, že společnost používá kvalitní antigenní testy z Jižní Koreje. „Pracujeme pouze s testy, které mají citlivost nad 90 procent a za kterými si můžeme stát, jinak to nemá smysl. Netroufneme si jen kvůli ekonomice používat testy, které se pohybují od 70 procent citlivosti až pod 40 procent,“ uvedl Vobořil. Dodal, že ne všechny testy na českém trhu splňují potřebné nároky, zejména ty levnější, a proto je potřeba používat kvalitní, i když dražší testy.

Podle něj organizace preventivní testování v ČR loni na jaro spustila. „Provedli jsme přes 400.000 testů mezi veřejností, v domovech seniorů, kulturních organizacích, firmách a úřadech. Poskytli jsme individuální odpověď s vysokou přesností. Lidé tak mohli navštěvovat své blízké a nešířit onemocnění,“ řekl Vobořil. Dodal, že jeho hypotézou je, že právě masivní testování a kvalitní testy pomohly Brnu ohledně promořenosti a úmrtím ve srovnání se zbytkem republiky.

Podané ruce uvádějí, že se skokově snížila úhrada za antigenní test z 350 korun na 200 korun, za což nelze pokrýt náklady. Společnost uvedla, že jejím cílem jakožto neziskové organizace není účel zisku, ale ochrana veřejného zdraví. Podané ruce budou postupně omezovat testování na výstavišti a budou se snažit přesunout na omezený počet testování například do očkovacího centra v Janáčkově divadle.

Komplikace včera nastaly u PCR testování. Na dva PCR testy měsíčně ze zdravotního pojištění bez žádanky mají lidé nárok od včerejška. Úhrada pojišťoven za toto vyšetření byla stanovena na 350 korun. Některá místa kvůli tomu službu nenabízela, podle nich by platba sotva pokryla náklady. Lidé o službu měli zájem a na nedostupnost testu si na některých místech stěžovali. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na twitteru uvedl, že pojišťovny zvýší platbu za PCR testy bez žádanky od lékaře na 614 korun.

-čtk-