V ČR jsou zatím čtyři druhy vakcín. Očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech rozváží sám výrobce. Další tři rozváží distributoři. Foto: Evropská unie

Do dneška se mohou hlásit zájemci o zakázku na distributora vakcín proti covidu

Do dnešního dne mohou zájemci podávat přihlášky do tendru na výběr nového distributora vakcín proti covidu-19. Vítěz zakázky, jejíž objem je 150 milionů korun, by mohl být znám v polovině prázdnin. Už dříve to uvedla zdravotní pojišťovna RBP, která je pověřená koordinací výběru distributora pro všechny zdravotní pojišťovny v Česku. Zakázku vypsaly pojišťovny společně s ministerstvem zdravotnictví.

Povinností vybraného dodavatele bude zajistit v Česku jeden centrální sklad, do nějž budou výrobci či dovozci vakcíny dodávat.

„Z tohoto centrálního skladu budou následně očkovací látky vybraným dodavatelem služby coby distributorem distribuovány stanoveným poskytovatelům zdravotních služeb, zejména vakcinačním centrům a praktickým lékařům podle jejich objednávek,“ uvedl už dříve výkonný ředitel RBP Antonín Klimša. S vítězem chtějí pojišťovny a ministerstvo podepsat rámcovou smlouvu na čtyři roky, předpokládá se totiž, že očkování nebo přeočkování letošním rokem neskončí.

Pro každou vakcínu byl dosud distributor vybírán zvlášť. Nyní pojišťovny hledají firmu, která bude rozvážet očkovací látky od firem Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, případně v budoucnu také další schválené očkovací látky. Pro vakcínu od společností Pfizer/BioNTech budou distributora hledat zvlášť, řekl na konci června ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

V ČR jsou zatím čtyři druhy vakcín. Očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech rozváží sám výrobce, od AstraZeneky vozí Alliance Healthcare a další dvě vakcíny od Moderny a Johnson & Johnson distribuuje firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Pojišťovny jim platí od 70 do 201 korun bez DPH za rozvoz jednoho balení vakcíny, které je ale u každé očkovací látky jinak velké.

-čtk-