Motivační dotace pro jednoho doktora bude 600.000 Kč, z čehož by kraj první rok vyplatil 400.000 Kč a druhý a třetí rok po sto tisících. K tomu uhradí náklady spojené s bydlením ve výši 900.000 Kč na pět let, měsíčně 15.000 korun. Foto: Pixabay

Jihočeský kraj bude dotovat novým lékařům bydlení, k tomu dá každému 600 tisíc korun

Jihočeský kraj vyhlásí dotační program, aby přivedl do jižních Čech nové lékaře, praktické lékaře a zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře bude 600.000 korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15.000 korun. Noví doktoři by měli v kraji zůstat aspoň pět let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jim poskytne smlouvy, řekli včera novinářům zástupci kraje a VZP.

Jde o první dotační program svého druhu v zemi, řekl na dotaz ČTK ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Kraj bude přijímat požadavky od obcí, na jihu Čech chybí odhadem desítky lékařů. Nové doktory bude hledat i na Slovensku. Snahou je přilákat jich co nejvíc. Dotační program musí ještě v říjnu schválit zastupitelé. Opoziční Piráti iniciativu kraje vítají, řekli včera ČTK.

„Zatím počítáme s jednotkami milionů korun, kdyby v prvním roce přišlo pět sedm lékařů. Chceme je přivést tam, kde je snížená dostupnost zdravotní péče. Lékaři častěji provozují péči ve větších městech, což u krajů, jako je Jihočeský, který je velký rozlohou, vede k tomu, že pokrytí lékařskou službou není ideální. Budeme motivovat lékaře pobídkami na základě spolupráce s VZP a obcemi. Chceme vytvořit podmínky, aby tu zůstali déle než pět let,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Motivační dotace pro jednoho doktora bude 600.000 Kč, z čehož by kraj první rok vyplatil 400.000 Kč a druhý a třetí rok po sto tisících. K tomu uhradí náklady spojené s bydlením ve výši 900.000 Kč na pět let, měsíčně 15.000 korun. „Jde nám o to, že ten člověk tady musí aspoň pět let zůstat. Jsme připraveni jim poskytnout finanční částku, pokud do Jihočeského kraje přijdou, a pět let jim hradit náklady s bydlením, aby to bylo bydlení pro celou rodinu. Jde nám o to, aby se tu ti lidé zasídlili, aby tady zůstali,“ řekl ČTK Kuba.

VZP s kraji spolupracuje, ale nikde zatím neřešila dlouhodobou systematickou podporu nových lékařů. „Absolutně jsme tuto iniciativu přivítali. Jsme připraveni informovat kraj o situaci, kterou mapujeme, jak je zdravotní péče v kraji dostupná,“ řekl Kabátek. Pojišťovna pak s vybranými lékaři uzavře smlouvu.

Piráti, kteří jsou v kraji v opozici, program vítají. „Rozhodně tuto iniciativu podporuji. Je to velký problém Jihočeského kraje stejně jako ostatních krajů, dostupnost zdravotní péče, zejména zubařů. Ale rozhodně upozorňuji na to, aby byla podpora rovnoměrně po kraji, aby to nedopadlo, že ve velkých městech budeme mít spoustu zubařů a v malých ne,“ řekl včera ČTK jihočeský poslanec za Piráty Lukáš Kolařík.

Podle Kuby se musí samospráva chovat při lákání nových lékařů či učitelů stejně jako firmy, když hledají nové inženýry nebo konstruktéry.

-čtk-