Foto: Wikimedia

Soud rozhodl o podmínce pro zdravotní sestru obžalovanou kvůli ochrnutí pacienta

Na dva měsíce vězení s ročním podmíněným odkladem včera odsoudil okresní soud v Děčíně zdravotní sestru Kláru Vtelenskou, která podle obžaloby vpíchla injekci pacientovi, který poté ochrnul. Za přečin ublížení na zdraví z nedbalosti jí hrozil až rok vězení. Soudce Martin Trubák zvolil trest na spodní hranici, protože Vtelenská dosud nebyla trestaná a v práci dřív neměla problémy. Rozsudek není pravomocný, žena se na místě proti němu odvolala.

Sestra i nemocnice vinu už dříve odmítly. Vedle ročního vězení jí mohl soud zakázat vykonávat činnost.

Případ se stal na podzim roku 2017, když šestasedmdesátiletý pacient ležel v nemocnici se silnými bolestmi hlavy. Zdravotní sestra mu podle obžaloby bez vědomí lékaře píchla injekci, aby mu od bolesti ulevila. Poškozený před nedávnem zemřel.

„Jinému z nedbalosti ublížila na zdraví tím, že porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání a funkce, čímž spáchala přečin ublížení na zdraví z nedbalosti,“ řekl včera soudce. Pozůstalé po poškozeném odkázal s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení.

Soud dospěl k závěru, že Vtelenská muži injekci vpíchla, na základě předchozí výpovědi poškozeného, který zdravotní sestru poznal. Výpovědi některých svědků podle něj neodpovídaly tomu, co řekli v přípravném řízení. Většina z nich si nemohla u soudu incident vybavit. Podotkl, že pokud Vtelenská muži injekci aplikovala bez vědomí lékaře, učinila tak, aby poškozenému ulevila od bolesti. „Jsem toho názoru, že skutečně vpich proběhl v inkriminovanou dobu a podala mu injekci právě paní obžalovaná,“ dodal Trubák.

Státní zástupkyně také navrhla pro obžalovanou podmíněný trest na spodní hranici trestní sazby. „Mám za to, že po provedeném dokazování bylo prokázáno, že se stal skutek tak, jak je uveden v obžalobě,“ řekla státní zástupkyně. S jejím návrhem souhlasila i zmocněnkyně poškozeného, která navrhla, aby o nárokované škodě 500.000 korun rozhodl na místě soud. Trubák řekl, že nebylo ale do začátku dokazování řečeno, za co se poškozený odškodnění domáhá.

Obhájce navrhl zproštění obžaloby. „Obhajoba má za to, že dokazováním u zdejšího hlavního líčení bylo dokázáno, že obžalovaná je nevinná,“ uvedl. Odůvodnil to tím, že zkušená sestra jako Vtelenská by se takového pochybení nedopustila, ohrozila by tím svou pozici.

Vtelenská dnes opouštěla jednací místnost v slzách. „Je to strašná nespravedlnost. Je to křivda, která se nedá popsat, nedá se vylíčit,“ řekla novinářům obžalovaná. Manželka poškozeného uvedla, že „věří, že dojde spravedlnost do cíle.“ „Už jsem tomu nedávala naději, protože muž zemřel,“ řekla dnes novinářům.

-čtk-