Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila variantu omikron kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti mezi znepokojivé typy koronaviru. Foto: Pixabay

Analýza v Liberci na 90 procent potvrdila první výskyt varianty omikron v ČR

Sekvenační analýza v liberecké nemocnici u ženy, která se vrátila z africké Namibie, na 90 procent potvrdila koronavirovou variantu omikron. České televizi (ČT) to včera večer řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Šlo by o první potvrzený výskyt této varianty v ČR. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jižní Africe.

Potvrzení varianty omikron u ženy z Libereckého kraje je podle Řičáře velmi pravděpodobné i vzhledem k tomu, že do ČR přicestovala právě z Namibie. Sekvenace a další analýzy v Národní referenční laboratoři (NRL) by měly variantu omikron potvrdit s ještě větší pravděpodobností, řekl. Mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová poté ale včera večer ČTK sdělila, že není pravda, že již jednou celogenomovou sekvenací určený pozitivní vzorek, který sekvenovala laboratoř v Liberci, musí znovu potvrzovat Národní referenční laboratoř SZÚ. „Po sekvenaci nyní proběhne ještě bioinformatická kontrola kvality sekvence. A pouze v případě, že budou nalezeny v získané sekvenci problémové úseky, provede NRL konfirmační vyšetření, jehož výsledek by pak mohl být k dispozici koncem příštího týdne. První předběžná analýza však naznačuje, že resekvenace pravděpodobně nebude třeba,“ sdělila Čechová. Další informace ze SZÚ ke sledování situace ohledně SARS-CoV-2 na území ČR tedy očekávejte v průběhu pondělí, a to v rámci pravidelně vydávané týdenní přehledové zprávy Národní referenční laboratoře, dodala.

Protikoronavirová opatření se měnit nebudou, řekl v reakci České televizi ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Laboratoř liberecké nemocnice prověřovala vzorek odebraný ženě, která se v devítičlenné skupině do ČR vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Žena je v izolaci, očkovaná a má lehký průběh nákazy, napsal včera na twitteru premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v ČT řekla, že stejným způsobem se ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. U nich i rodinných příslušníků ženy hygienici ověřují, zda jsou nakažení koronavirem.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od včerejška po příjezdu do Česka z pobytu v některých jihoafrických státech minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících do ČR z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie, kde už se výskyt varianty omikron potvrdil, se bude její přítomnost zjišťovat při PCR testech. Případné nakažené budou hygienici přednostně trasovat, řekla Svrčinová v ČT.

Národní referenční laboratoř vydala pokyny laboratořím, jaké mutace mají přednostně vyšetřovat takzvaným diskriminačním testem PCR, uvedla Čechová. Měly by tak postupovat hlavně u případů, kdy se lidé vrátili z ciziny. Vlastnosti varianty omikron podle mluvčí SZÚ zatím nejsou přesně známy.

-čtk-