Německo by mohlo v první fázi pro očkování dětí ve věku od 5 do 11 let získat až 2,4 milionu dávek vakcíny firem Pfizer/BioNTech, uvedl pro média spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Foto: Koláž ZD//Pixabay

Německo se připravuje na očkování dětí proti SARS-CoV-2. V prosinci pro ně bude mít miliony dávek

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) věří, že se v Německu začne už v prosinci s očkováním proti koronaviru u dětí ve věku od pěti let. První dávky by mohly být podány ještě před Vánoci. Vše bude záležet na tom, jak rychle se Evropské agentuře pro léčivé přípravky podaří vakcínu pro užití u této věkové skupiny schválit. Bližší informace přinesl deník Deutsches Arzteblatt.

Německo by mohlo v první fázi pro očkování dětí ve věku od 5 do 11 let získat až 2,4 milionu dávek vakcíny Comirnaty z dílny americko-německého konsorcia farmaceutických firem Pfizer/BioNTech. Podle deníku Deutsches Ärzteblatt to uvedl spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Podle něho by se očkování teoreticky mohlo týkat asi 4,5 milionu dětí, které se v této věkové kategorii nachází. „Velkou část počáteční poptávky tak bude možné uspokojit,“ řekl Spahn.

Spolkový ministr zdravotnictví věří, že Evropská agentura pro léčivé přípravky rozhodne o podmínečném použití zmíněné vakcíny u dětí do konce tohoto týdne. Tím pádem by první dávky mohly (nejen) do Německa dorazit už kolem 20. prosince. První dávkou by se tak rodiče mohli své děti ve věku 5 až 11 let nechat naočkovat ještě před letošními Vánoci.

Další dodávky vakcín pro tuto věkovou skupinu by měly být v Německu k dispozici v prvních měsících roku 2022. „Důvodem je skutečnost, že dětská dávka je menší a její příprava vyžaduje jinu dobu,“ vysvětlil Jens Spahn.

Co na to řekne Stálá očkovací komise?

Němečtí pediatři dětskou verzi vakcíny Comirnaty vyhlížejí s velkým očekáváním. „Jsme velmi rádi, že vakcína pro děti od pěti do jedenácti let bude brzy schválena. Je to důležitý milník na cestě za ochranou dětí a (vakcína) znamená bezpečnost,“ řekl pro Redaktions-Netzwerk Deutschland Jörg Dötsch, prezident Německé společnosti pro dětskou a dorostovou medicínu (DGKJ – Deutsche Gesellschaft für Kinder- und Jugendmedizin).

Pediatři i politici rovněž čekají, jak se k vakcínám pro očkování dětí ve věku od pěti do jedenácti let vyjádří Stálá očkovací komise (STIKO), která nějakou dobu otálela s doporučením očkovací látky pro děti od dvanácti let.

Jakob Maske, mluvčí Spolkového svazu pediatrů (BVKJ – Bundesverband der Kinder- und Jugendärzte) je přesvědčen, že STIKO letos zelenou vakcíně pro nejmladší nedá. „Letos na doporučení od STIKO šanci nevidím. Zvláště v případě zdravých dětí bude mít STIKO problém vakcínu doporučit a vyžádá si více času,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt.

Doporučení Stálé očkovací komise sice nejsou právně závazná, němečtí politici se ale jimi v dosavadním průběhu pandemie řídili. Výjimkou byla ale výzva vládních představitelů k očkování dětí starších dvanácti let, přestože STIKO to původně nedoporučila. Teprve později Komise své stanovisko změnila.

Spahn omezí objednávky vakcíny Pfizer/BioNTech

Odstartování vakcinace dětí od pěti let je sice na jedné straně lékaři vnímáno pozitivně, na straně druhé může vést k prohloubení problémů, které se v nedávné době v Německu objevily, a za které tvrdou kritiku sklízí dosluhující spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Jeho úřad totiž nedávno sdělil, že plánuje omezit objednávky vakcíny proti koronaviru od společností Pfizer/BioNTech ve prospěch preparátu od biotechnologické společnosti Moderna. Spolkové ministerstvo zdravotnictví to oznámilo spolkovým zemím dopisem, v němž zmiňuje, že vakcína od Moderny bude častěji využívána k přeočkování.

Ministerstvo přitom uvedlo jasný důvod: Hrozí, že očkovací látka od Moderny exspiruje. Již dodané dávky se totiž musí spotřebovat nejpozději během prvního čtvrtletí roku 2022. Praktici by proto měli mít možnost si zatím objednat maximálně 30 dávek vakcíny firem Pfizer/BioNTech týdně, očkovací centra pak 1020 dávek. U vakcín od společnosti Moderna žádné stropy stanoveny být nemají.

Komplikujete očkování a život praktikům, namítají odborníci

Členové vedení Národní asociace lékařů zdravotních pojišťoven (KBV) Andreas Gassen a Stephan Hofmeister šéfa rezortu zdravotnictví Spahna kritizovali, protože opatření podle nich povede ke zpomalení růstu proočkovanosti. „Bude to velmi náročné pro praktické lékaře. Ti totiž mohou Modernu podat jen lidem nad 30 let věku, mladší musí dostat Pfizer/BioNtech,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Andreas Gassen.

Naráží tak na nedávné doporučení Stálé očkovací komise, podle kterého by lékaři neměli očkovat vakcínou společnosti Moderna lidi mladší 30 let. Důvodem jsou obavy ze zvýšeného výskytu zánětu srdečního svalu a perikardu po absolvování očkování proti koronaviru vakcínou Spikevax, kterou právě Moderna dodává na trh. Spahnovo opatření tak podle odborníků jen zkomplikuje život praktickým lékařům, kteří budou muset věnovat větší úsilí plánování vakcinace i přesnějšímu plánování objednávek očkovacích látek.

Petr Musil