Německá Stálá očkovací komise doporučuje lidem pod 30 let vyhnout se očkování vakcínou od společnosti Moderna. Foto: Pixabay

Německá očkovací komise: Mladší 30 let očkujte jen vakcínou od firem Pfizer/BioNTech

Pokud je vám méně než třicet let, nechte se proti koronaviru očkovat jen vakcínou od konsorcia farmaceutických firem Pfizer/BioNTech. Tak zní aktuální doporučení německé Stálé očkovací komise při Institutu Roberta Kocha.

Stálá očkovací komise (STIKO – Ständige Impfkommission) doporučuje lidem pod 30 let se hlavně vyhnout očkování vakcínou od americké biotechnologické společnosti Moderna. Důvodem jsou obavy ze zvýšeného výskytu zánětu srdečního svalu a perikardu po absolvování očkování proti koronaviru vakcínou Spikevax, kterou právě Moderna dodává na trh.

„Na základě nových bezpečnostních údajů z Institutu Paula Ehrlicha (PEI) a dalších mezinárodních údajů STIKO aktualizovalo své doporučení pro očkování proti COVID-19 a doporučuje, aby lidé mladší 30 let používali pouze vakcínu Comirnaty,“ stojí v aktuálním doporučení Stálé očkovací komise. Vakcínu pod obchodním označením Comirnaty na trh dodává americko-německé konsorcium firem Pfizer a BioNTech.

Doporučení se týká i těhotných

Komise rovněž uvedla, že doporučení se týká jak základního očkování (první a druhé dávky), tak případného přeočkování (posilující třetí dávky). A to i v případech, kdy byla již dříve použita vakcína jiné společnosti. „Další vakcinace by měla být provedena látkou Comirnaty,“ píše dále Stálá očkovací komise.

STIKO dokonce své doporučení rozšířila i na těhotné ženy. „Přestože neexistují žádní srovnávací bezpečnostní údaje pro vakcíny Comirnaty a Spikevax s ohledem na očkování těhotných žen, STIKO doporučuje, aby byla vakcína Comirnaty nabízena těhotným bez ohledu na jejich věk,“ stojí také v dokumentu očkovací komise.

Komise ale zároveň upozorňuje, že nejde o konečné doporučení. Návrh usnesení o odpovídající aktualizaci doporučení pro očkování proti SARS-CoV-2 byl totiž odeslán ke schválení expertním skupinám a spolkovým zemím, uvedla STIKO. Změny jsou tedy stále ještě možné, a jedná se spíše o uplatnění principu předběžné opatrnosti.

Výskyt zánětů je ale vzácný

Podle dosud dostupných bezpečnostních zpráv, pokud už se zánět srdečního svalu či perikardu po očkování vakcínou Spikevax objeví, má převážně mírný průběh. Podle zjištění Institutu Paula Ehrlicha se zánět ve většině případů objevil po druhé obdržené dávce.

První příznaky se obvykle projeví během několika dnů po očkování. Stálá očkovací komise zároveň ujistila, že u lidí ve věku 30 nebo více let po očkování vakcínou společnosti Moderna nehrozí zvýšené riziko obou zmíněných zánětů.

Vakcíny od společností Moderna a Pfizer/BioNTech jsou si v některých ohledech podobné. Obě se zakládají na principu messengeru RNA a u obou se pro primární vakcinaci proti koronaviru podávají dvě dávky.

Možná souvislost s velikostí dávky

Podle předsedy Stálé očkovací komise Thomase Mertense by častější výskyt zánětu srdečního svalu a perikardu po podání vakcíny Spikevax mohl souviset s vyšší dávkou mRNA, než je tomu v případě vakcíny Comirnaty. Přesto je vznik zánětů po očkování Spikevaxem možné považovat za vzácný. Rozhodně tedy nelze doporučení STIKO chápat jako konstatování, že každému mladšímu 30 let se po očkování Spikevaxem zanítí srdeční sval a perikard.

Ostatně to potvrzují i údaje z bezpečnostní zprávy Institutu Paula Erhlicha. Ta hovoří o 136 případech vzniku zmíněných zánětů u lidí ve věku 18 až 29 let. Ke dvěma případům došlo u dětí ve věku 12 až 17 let. Na každých 100 tisíc očkování vakcínou Spikevax tak bylo hlášeno 11,41, respektive 11,71 případů, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na Institut Paula Ehrlicha.

Nicméně také francouzský Nejvyšší zdravotnický úřad vydal začátkem tohoto týdne doporučení, aby se vakcíně od společnosti Moderna vyhnuli lidé mladší 30 let.

Petr Musil