V čele sněmovního sociálního výboru bude lidovec Vít Kaňkovský. Foto: kduvysočina.cz/Jaroslav Paclík

V čele sněmovního sociálního výboru bude lidovec Vít Kaňkovský

V čele sněmovního sociálního výboru bude lidovec Vít Kaňkovský. Byl včera zvolen všemi hlasujícími členy výboru. Lékař Kaňkovský do předsednického křesla nastoupil po zdravotnické záchranářce Janě Pastuchové (ANO), která se stala jednou z místopředsedkyň výboru. Byl v souladu s dohodami poslaneckých klubů jediným kandidátem.

Kaňkovský je členem sněmovního sociálního výboru od roku 2014, v prvních čtyřech letech svého poslaneckého působení byl jeho místopředsedou. V minulém funkčním období Sněmovny byl místopředsedou zdravotnického výboru. Jako lékař působí Kaňkovský v Nemocnici Havlíčkův Brod, kde byl v letech 2006 až 2011 ředitelem. Mezi úkoly výboru jmenoval nutnost přijetí zákona o sociálních službách.

Dvacetičlenný výbor bude mít čtyři místopředsedkyně. Kromě Pastuchové se jimi staly ekonomka a pedagožka Pavla Pivoňka Vaňková (STAN), která se dlouhodobě věnuje podpoře rodin s dětmi, a starostka městyse Větrný Jeníkov na Jihlavsku Martina Lisová (TOP 09). Staronovou místopředsedkyní výboru je Lucie Šafránková (SPD).

-čtk-