Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Foto: Vláda ČR

Vláda se neshodla na zpřísnění opatření proti covidu, znovu se sejde ve čtvrtek

Vláda v demisi se včera večer po tříhodinovém jednání nedohodla na zpřísnění proticovidových opatření. Na tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zvažuje se podle něj více možností, mezi nimi ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, ale i takzvaný bavorský model, kde se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský, kde se omezuje neočkovaným i volný pohyb.

Vláda v demisi se ke zpřísnění opatření znovu sejde ve čtvrtek, ministerstvo zdravotnictví má předložit rozpracované varianty. Původně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že po dohodě s poradním AntiCovid týmem koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN navrhne jen zrušení antigenních testů. „Vedla se debata v tom směru, jestli je to vzhledem k epidemické situaci dostatečné,“ řekl po jednání vlády.

Premiér doplnil, že na čtvrtek ráno svolá Radu vlády pro zdravotní rizika. Jednat s AntiCovid týmem ale znovu nechce. Podle něj jsou jeho odborníci, například vakcinolog Roman Chlíbek, i v radě vlády. „Bez ohledu na to, co nám řekne AntiCovid tým, my to musíme udělat. Je to naše zodpovědnost,“ dodal Babiš. Podle Vojtěcha je otázkou, jestli s opatřeními čekat na soulad s nastupující vládou, ale debata se ještě povede.

Do čtvrtka musí podle něj ministerstvo podrobně rozpracovat tři předložené varianty. V Rakousku mají neočkovaní podle Babiše možnost si jen chodit do lékárny nebo do obchodů, v Bavorsku mají zachovaný volný pohyb. „Ministerstvo zdravotnictví musí zanalyzovat hlavně různé právní aspekty,“ dodal Babiš. Podle něj jsou i legislativní názory, že na takzvaný rakouský model by nestačil pandemický zákon, ale byl potřeba nouzový stav.

Cílem všech opatření je podle Vojtěcha zvýšení proočkovanosti populace. V současné době je očkovaných 59,9 procenta populace ČR a zhruba 68 procent lidí nad 12 let, pro které je teď vakcína schválená. Podle Vojtěcha je stále 1,5 milionu neočkovaných lidí ve věku 19 až 65 let.

Situace v nemocnicích sice není podle Babiše tak dramatická jako vloni, ale označil ji za velice vážnou. „Na JIPkách je dramatický počet hlavně nenaočkovaných, ti jsou ohrožení na životě,“ uvedl. Podle dat o nákazách je na JIP v listopadu 64 procent lidí neočkovaných. „Nerostou nám naštěstí zatím těžké případy tak exponenciálně jako počty pozitivních. Očkování nám chrání jednotky intenzivní péče před větším zahlcením,“ dodal. Nyní je hospitalizovaných 3800, z nich 572 leží na JIP.

-čtk-