Foto: IKEM

Lékaři loni transplantovali 809 orgánů, meziročně o 44 více

Lékaři loni v Česku transplantovali pacientům 809 orgánů, což je meziročně o 44 více, ale stále je to méně než v letech před epidemií covidu-19. Nejvíce pacientů dostalo jako v předchozích letech nové ledviny a játra. Rekordní byl počet transplantovaných plic, lékaři loni těchto operací udělali 52. To je nejvíce minimálně od roku 2006, tedy pravděpodobně také od začátku tohoto transplantačního programu. Vyplývá to z údajů Koordinačního střediska transplantací (KST).

Počtu více než 800 transplantovaných orgánů za rok lékaři dosáhli v roce 2014 a pak v letech 2016 až 2019. Naopak v roce 2020, který byl první rok poznamenaný epidemií covidu, transplantací ubylo zhruba o stovku na 765. Byl to tehdy nejnižší počet od roku 2013.

Fakultní nemocnice v Motole, která je jediným pracovištěm, které dělá transplantace plic, loni vykázala 52 těchto operací. V době před covidem se roční počty pohybovaly mezi 42 a 44 transplantacemi, v roce 2020 jich bylo 35. První transplantace plic byla podle webu motolské nemocnice v Česku provedena v prosinci roku 1997. Nad 40 transplantací plic ročně eviduje jen několik nemocnic v Evropě.

Loňských 809 orgánů pocházelo od 311 dárců, většinou se jednalo o zemřelé dárce.

Vůbec nejčastějším transplantovaným orgánem jsou ledviny, darují je zemřelí i živí dárci. Loni jich lékaři transplantovali 456. Játra loni dostalo 185 pacientů. Kromě těchto orgánů se lékaři v Česku zaměřují také na transplantace srdce, slinivky, tenkého střeva či Langerhansových ostrůvků. Lékaři také ve studii udělali deset transplantací děloh, v posledních letech ale byl program pozastaven.

Transplantacím se věnuje pražský Institut klinické a experimentální medicíny a Fakultní nemocnice v Motole, dále fakultní nemocnice v Brně, Hradci Králové, Plzni, Ostravě a Olomouci.

I přes nepříznivou epidemiologickou situaci v Evropě se podle KST dařilo rozvíjet mezinárodní spolupráci při výměně orgánů. ČR je členem evropské organizace Foedus, která sdružuje 16 zemí s populací 370 milionů lidí. Portál Foedus umožňuje najít příjemce v zahraničí pro takové orgány, pro které jednotlivé země nenajdou vhodného příjemce na svých národních čekacích listinách. Orgány získané od dárců se totiž musejí transplantovat během několika málo hodin, jinak dojde k jejich znehodnocení. Dosud se podle KST podařilo díky této spolupráci zachránit přes 50 životů.

Počty transplantovaných orgánů

Zdroj: Koordinační středisko transplantací

-čtk-