Nové léky proti covidu mají formu tobolek, což je výhoda proti monoklonálním protilátkám. Foto: Flickr/Marco Verch

Nové léky proti koronaviru mají stát 1,8 miliardy, Pfizer chce smlouvu se státem

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes potvrdil slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že nákup nových léků proti koronaviru neblokují opatření spojená s rozpočtovým provizoriem. Jednání o nákupu za 1,8 miliardy korun vede Válek s firmou Pfizer, podle Stanjury firma požaduje, aby smlouvu uzavřel stát. Ministr financí to dnes řekl novinářům.

„Našli jsme řešení s panem ministrem, žádný problém to není,“ uvedl Stanjura k financování nákupu s tím, že požaduje, aby lék doputoval do Česka v reálném čase. Válek ve středu uvedl, že léky chce obdržet v březnu.

Válek uvažuje také o nákupu více antivirotik molnupiravir od firmy Merck, jejichž první dodávka dorazila do Česka v první polovině prosince. Podle odborníků bude léčba pacientů s covidem-19 založená do budoucna kvůli omikronu spíše právě na protivirových lécích, protože na něj nezabírají současné monoklonální protilátky.

Problém s antivirovým lékem paxlovid od Pfizeru je podle Válka v tom, že firma nedokáže říct, kdy ho dodá. Média v posledních dnech informovala, že jen záloha má být 250 milionů korun, což by mohl být v rozpočtovém provizoriu problém. Válek to ve středu odmítl.

Lék paxlovid má podle Pfizeru až 90procentní účinnost při prevenci hospitalizace a úmrtí u vysoce rizikových pacientů. Paxlovid i molnupiravir mají formu tobolek, což je výhoda proti monoklonálním protilátkám. Ty se musejí podávat formou infuzí v nemocnicích.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v prosinci udělil paxlovidu mimořádné povolení. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) tak zatím neučinila, ale uvedla, že členské státy mohou používat paxlovid brzy po diagnostikování infekce, i když agentura ještě nedokončila úplné přezkoumání za účelem schválení regulačními orgány. Stejné doporučení vydala i pro molnupiravir.

-čtk-