Rada Zlínského kraje ve funkci jediného akcionáře Krajské nemocnice T. Bati, a. s. odvolala z pozice předsedy a člena představenstva Krajské nemocnice T. Bati, a. s. Michala Filipa. Foto: Zlínský kraj

Předsedou představenstva zlínské nemocnice bude Jan Hrdý, nahradí Michala Filipa

Předsedu představenstva Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně Michala Filipa nahradí od února Jan Hrdý, který je členem představenstva Uherskohradišťské nemocnice. Důvodem změny je podle hejtmana Radima Holiše (ANO) větší zaměření zlínské nemocnice na investiční akce. Nemocnici čeká stavba centrálního objektu za až tři miliardy korun. Změna byla po vzájemné dohodě, řekl hejtman Holiš. Potvrdil to také Filip, který ve zlínské nemocnici bude nadále působit jako lékař.

„V rámci příprav hlavně velkých investic v KNTB potřebujeme zvýšit výkon. Když to řeknu medicínsky, pacient se nám podařil stabilizovat, ale teď je potřeba udělat zákrok. Přichází další odborník z jiného oboru, tím jsou investice, manažerství,“ uvedl Holiš. Hejtman již dříve uvedl, že nový centrální objekt v KNTB by se měl začít stavět nejpozději v roce 2023. Náklady by neměly přesáhnout tři miliardy korun.

„Jan Hrdý posílí manažerské vedení KNTB, kde uplatní své zkušenosti s realizací stavebních projektů v oblasti zdravotnictví. Práce docenta Filipa si velmi vážíme, zejména po medicínské stránce, což je hlavním úkolem zdravotnického zařízení. Pod jeho vedením se podařilo stabilizovat personální situaci a krajská nemocnice odváděla kvalitní práci jak v období pandemie, tak v důrazu na péči o necovidové pacienty. Po vzájemné dohodě budeme s docentem Filipem nadále úzce spolupracovat, jeho odbornosti si velmi ceníme,“ uvedl Holiš.

Hrdý novinářům řekl, že prioritou bude zpracovat obchodní plán nemocnice na letošní rok, který bude odrážet všechny potřebné investice i ve střednědobém horizontu. Chce se také seznámit se s projektem centrálního objektu. Výhodou zlínské nemocnice podle Hrdého je, že je medicínsky renomovaná, personálně i finančně stabilizovaná. „Na druhou stranu všichni víme, že stavební stav této nemocnice a vnitřní dluh ve stavbách je obrovský. Spatřuji svůj úkol zejména v rozběhnutí investičního rozvoje nemocnice,“ uvedl. Je si však vědom toho, že úkol je velmi obtížný. „Dobře jsem zvažoval, zda nabídku přijmu, či nikoliv,“ řekl. Hrdý měl v Uherskohradišťské nemocnici na starosti provoz, obchod, řízení projektů a investice. Je také místostarostou Uherského Brodu za ODS. Řekl, že ve funkci zůstane, na podzim se konají komunální volby.

Filip byl ve funkci necelý rok, nastoupil loni 1. března. Valná hromada nemocnice, kterou představuje Rada Zlínského kraje, jej předsedou představenstva KNTB zvolila loni 28. ledna. Filip uspěl mezi třemi kandidáty ve výběrovém řízení. Filip tehdy uvedl, že cílem nového představenstva je personálně stabilizovat nemocnici a udržet ekonomické výsledky. Filip již dříve podporoval postupnou rekonstrukci nemocnice, stejně jako současné vedení kraje. Bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) prosazoval výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Filip byl v minulosti také primářem neurochirurgického oddělení KNTB.

Podle Filipa se podařilo, že se do zlínské nemocnice vrátili někteří odborníci. Důležité podle něj také bylo udržet provoz nemocnice v epidemii koronaviru. „Nebylo to jednoduché. Musím říct, že rok byl vyčerpávající,“ řekl dnes novinářům Filip. Hrdý podle něj bude lepší osobou, která bude řídit stavební rozvoj nemocnice.

Na uvolněné místo člena představenstva Uherskohradišťské nemocnice byl zvolen Jozef Machek. V současné době je provozně správním náměstkem v Uherskohradišťské nemocnici.

-čtk-