Atrium nového psychiatrického pavilonu ve FN Plzeň. Foto: FN Plzeň

FN Plzeň otevřela nový pavilon psychiatrie téměř za půl miliardy korun

Vyšší komfort odpovídající koncepci reformy psychiatrické péče, klidné a bezpečné terapeutické prostředí, více lůžek i ambulancí poskytne nový pavilon psychiatrie, který dnes v lochotínském areálu otevřela Fakultní nemocnice Plzeň. Stavba čtyřpatrové budovy začala v roce 2018 a kvůli pandemii koronaviru se její dokončení o víc než dva roky protáhlo. Nový pavilon Psychiatrické kliniky FN Plzeň přišel na 457 milionů korun, první pacienty z celých jihozápadních Čech začne přijímat v nejbližších dnech, řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Počet psychiatrických pacientů stále narůstá, poslední dobou má na jejich zvýšeném počtu podíl i koronavirová pandemie. Plzeňská psychiatrická klinika je jediným zařízením v regionu, které poskytuje akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz. Ročně je na klinice hospitalizováno na tisíc pacientů a specialisté kliniky provedou 9000 ambulantních výkonů.

„Třetina naší populace se jednou za život dostane do situace, kdy bude potřebovat pomoc odborníka v oblasti duševního zdraví. Nemusí to být jen psychiatr, může to být psycholog, psychoterapeut. Jsem moc rád, že tady budeme moci poskytovat péči na té nejvyšší úrovni,“ řekl přednosta kliniky Jan Vevera.

Pro diagnostickou, léčebnou, ošetřovatelskou a konsiliární akutní lůžkovou péči klinika zvýšila počet lůžek z původních 76 na 90, k dispozici bude více ambulancí s preventivní, krizovou, rehabilitační a psychosociální péčí. Z 90 lůžek je 20 lůžek pro děti a 30 pro dospělé, 20 lůžek je protialkoholních a ostatní patří psychiatrické rehabilitaci. V celé klinice nejsou žádná síťová lůžka.

Nový pavilon má také prostory pro denní stacionáře, kam budou klienti chodit denně po dobu zhruba tří měsíců. Ve stacionářích je místo pro tři devítičlenné skupiny. „Tento typ terapie je pro lidi, kteří nepotřebují hospitalizaci, ale intenzivnější úroveň podpory. Jsem moc rád, že to nebude třeba jen pro lidi s úzkostmi, ale i pro lidi s nejzávažnějšími duševními poruchami, jako je třeba schizofrenie. I těm budeme nabízet stacionární léčbu,“ uvedl přednosta.

Mnohem větší prostor získá psychoterapie, fyzioterapie, ergoterapie, tedy nácvik hrubé a jemné motoriky, i léčba uměním – arteterapie. Pro pacienty je k dispozici venkovní a vnitřní atrium se zelení, které bude pro některé dočasně jediným místem, kam mohou na procházku. Pavilon má také částečně zelenou střechu a venku přírodní amfiteátr.

„Jako jediná fakultní nemocnice v ČR jsme vybudovali nový pavilon psychiatrie, který bude funkční v rámci reformy psychiatrické péče. To znamená, že se posuneme do komunitní, stacionární péče. Je tady posílený ambulantní provoz, je tady velká část pro stacionáře a pro kreativní dílny. To je to, co chce reforma psychiatrické péče – nestigmatizovat pacienty tím, že jsou psychiatričtí, ale naopak je postupně učit zapojit se do běžného života,“ doplnil Šimánek.

Z nákladů 457 milionů korun se částkou 268,4 milionu podílela EU, stát přispěl 47,3 milionu a zbylých 141,3 milionu šlo z rozpočtu nemocnice. Dalších téměř 22 milionů stálo vybavení kliniky a 11 milionů nábytek.

-čtk-