Nová správní rada VZP se chce více věnovat dostupnosti zdravotní péče v regionech. Foto: Pixabay

Nová správní rada VZP se chce věnovat dostupnosti zdravotní péče v regionech

Nová správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se chce více věnovat dostupnosti zdravotní péče v regionech. Některé obce si dlouhodobě stěžují, že mají problémy se sehnáním praktických lékařů, dětských praktiků či zubařů. Tuto problematiku bude mít v radě na starosti nová členka Michaela Matoušková (STAN), která je zároveň náměstkyní hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví a starostka obce Řečany nad Labem na Pardubicku.

„Kraje jsou v dostupnosti každý trochu jiný. Je proto potřeba se na ně podívat individuálně a i podle té skutečné dostupnosti plánovat bonifikační programy VZP, abychom byli schopni motivovat lékaře přímo do toho území, které má jasně definované problémy,“ řekla po dnešním jednání správní rady Matoušková. „Je to novinka, která se zavedla od tohoto období, a budu velmi ráda, když bude mít reálný dopad právě do území,“ dodala.

Podle dnes zvoleného předsedy správní rady Toma Philippa by měla být VZP garantem dostupnosti, která by měla být pro všechny pojištěnce stejná. Matoušková by podle něj měla navrhovat řešení.

Potřebou řešit zdravotnictví v krajích Philipp zdůvodnil to, že správní rada bude mít v tomto volebním období tři místopředsedy, tedy o jednoho víc než v minulém období. Kromě Matouškové se dnes místopředsedy správní rady stali také bývalý předseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek a poslankyně ANO Věra Adámková, která radu vedla poslední čtyři roky.

-čtk-