. Foto: Pixabay

NÚKIB připravil kurz minima kybernetické bezpečnosti na míru zdravotníkům

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nabízí nový kurz minima kybernetické bezpečnosti zaměřený na oblast zdravotnictví. Úřad o tom tento týden informoval na svých webových stránkách. Kurz je určen běžným uživatelům tak, aby se naučili bezpečně a zodpovědně pracovat v IT prostředí svého zaměstnavatele.

Kybernetické útoky na nemocnice a další zdravotnická zařízení jsou stále častější. Není při tom žádným tajemstvím, že je usnadňuje nejen nedostatečné zabezpečení zdravotnických informačních systémů a sítí, ale také nízká informovanost a neznalost jejich uživatelů ohledně toho, jak se ve virtuálním prostředí chovat.

Právě pro ně nyní připravil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nový vzdělávací kurz minima kybernetické bezpečnosti Startuj kyber!. „NÚKIB tím vychází vstříc požadavku na diverzifikaci vzdělávacích aktivit pracovníků zdravotnického sektoru z hlediska jejich pracovního zařazení a intenzity a četnosti práce s informačními systémy,“ komentuje to úřad na svém webu.

Kurz je upraven speciálně pro zdravotníky. Obsahuje nejen základní informace a praktické tipy, ale i příklady situací, do kterých se mohou pracovníci ve zdravotnickém sektoru dostat. Je určený především pro ty zaměstnance, jejichž podstatnou náplň pracovní činnosti netvoří každodenní práce s informačními systémy a kteří používají sdílené počítače a zařízení na základní uživatelské úrovni.

Absolvent kurzu by měl rozumět tomu, jakou hraje roli v systému kybernetické bezpečnosti organizace, kde pracuje. Měl by umět bezpečně a zodpovědně využívat pracovní zařízení a portály, odhalit podezřelé e-maily a potenciálně nebezpečné přílohy a také rozpoznat obvyklé kybernetické útoky na běžné uživatele.

Na kurz se nelze hlásit individuálně, své zaměstnance musí hromadně přihlásit zástupce nemocnice či zdravotnického zařízení.

-sed-