Podle neoficiálních informací nynější vláda chce platby za státní pojištěnce zmrazit na loňské úrovni, přestože minulá vláda rozhodla o jejich navýšení o 200 korun na 1960 korun od letošního ledna. Foto: Pixabay

Odbory žádají vládu, aby nesnižovala platby za státní pojištěnce

Lékařské a zdravotnické odbory žádají premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda nesnižovala platby za státní pojištěnce na letošní rok. Upozorňují na to, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty a podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se už druhý měsíc hradí prostředky zdravotnickým zařízením. Uvedly to v dopise, který odeslaly premiérovi. Se svým požadavkem také chtějí jít na středeční jednání tripartity, řekl ČTK šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že věc bude ještě předmětem dalších jednání.

Podle neoficiálních informací nynější vláda chce platby za státní pojištěnce zmrazit na loňské úrovni, přestože minulá vláda rozhodla o jejich navýšení o 200 korun na 1960 korun od letošního ledna. Tímto opatřením, které by platilo od dubna, by podle České televize stát letos ušetřil 10,8 miliardy korun. Stát platí zdravotní pojištění například za důchodce, děti, nezaměstnané nebo vězně. Nový návrh rozpočtu má vláda schvalovat ve středu, ještě před tím se má sejít tripartita.

Engel dnes ČTK řekl, že ministerstvo zdravotnictví odbory o záměru neinformovalo. Podle něj je ale v médiích prezentovaný záměr hazardem ve chvíli, kdy zatím není jasné, jak se bude vyvíjet epidemie covidu-19 a jaké dopady bude mít.

„Zdravotní pojišťovny na navýšené finanční prostředky nastavily své pojistné plány, vydaná úhradová vyhláška již druhý měsíc hradí zdravotnickým zařízením podle dohod, další finanční prostředky bude třeba vynaložit na testování a očkování. Zdravotnická zařízení také očekávají kompenzační vyhlášku, která bude řešit výpadky financí za odloženou péči a další vícenáklady např. za energie,“ uvedly odbory v dopise, pod který se vedle Engela podepsala předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Odbory také připomínají, že pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce má vláda ve svém programovém prohlášení. „Ze všech výše uvedených důvodů (…) Vás žádáme, abyste, pokud záměr snížit platby za státní pojištěnce máte, od něho upustili,“ dodaly odbory.

-čtk-