Sokolové jdou do akce. Foto: Česká obec sokolská

Sokolové darují krev. Oslaví tak 160. výročí založení spolku

Symbolicky v den 160. výročí založení Sokola, tedy za týden ve středu 16. února, zahájí členové Sokola, nejstaršího domácího sportovního spolku, další ročník projektu Sokolská kapka krve. Odběry krve lze hlásit celý rok koordinátorovi projektu v dané tělocvičné jednotě. Nejaktivnější členové Sokola a všichni prvodárci budou odměněnu, uvedl spolek v tiskové zprávě.

Tělocvična Tyršova domu v Praze, sídla České obce sokolské, se ve středu 16. února promění v hromadné odběrové centrum krve. Sokolové tam ve spolupráci s oddělením hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice v Praze zahájí 8. ročník projektu, v rámci něhož nejen členové spolku darují krev v nejbližší transfuzní stanici, a odběry pak nahlásí sokolskému koordinátorovi projektu. Nejaktivnější členové a všichni prvodárci budou odměněni.

„Mám radost, že i letos se zdařilo sjednat odběr v našem Tyršově domě a všichni mají možnost zažít v pro nás tak významný den i hromadnou akci, která pomáhá dobré věci. Loni jsme si touto dobou mysleli, že „za rok“ bude po pandemii, ale jak vidíme, situace stále není dobrá a krev je stále potřeba. Budu proto ráda, když se do Sokolské kapky krve zapojí mladí dárci – prvodárci a pomohou tak omladit základnu dárců krve,“ řekla k hromadnému odběru starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Za sedm ročníků přes tisíc litrů krve

Od roku 2015, kdy byl projekt Sokolská kapka krve zahájen, darovali sokolové přes tisíc litrů krve. Rekordmanem je Josef Nekovář, se 120 odběry. Za svůj přístup získal nejen Zlatý kříž Českého červeného kříže II. třídy, ale i Cenu Fair play Aloise Hudce v anketě Sokol roku 2019.

S nápadem přišel před sedmi lety lékař VFN v Praze a člen Sokola Praha-Libeň Vít Jakoubek. Z původní aktivity pro pár přátel se projekt rozšířil do sokolských jednot po celé republice. Právě Vít Jakoubek je tím, kdo na začátku roku počítá odběry a množství darované krve. Před zahájením letošního ročníku také oznámí množství loni darované sokolské krve.

„Vím, jak je dárcovství krve důležité. A období pandemie to jenom potvrzuje. Jsem rád, že se podařilo zorganizovat hromadné odběry a to nejen v Tyršově domě, ale loni se zapojili sokolové v Nové Bělé, kteří darovali krev v transfuzní stanici Ostrava. Budu potěšen, když jejich příkladu budou následovat další jednoty,“ říká Vít Jakoubek.

-sed-