Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády. Foto: Úřad vlády ČR

Černochová asi osloví s nabídkou péče o zraněné vojáky přímo ukrajinskou vládu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvažuje o tom, že osloví s nabídkou zdravotní péče o zraněné vojáky přímo ukrajinského ministra zdravotnictví. Řekla to novinářům po dnešní návštěvě Ústřední vojenské nemocnice v Praze (ÚVN). Nabídku ukrajinské straně podle ní obrana učinila už asi před měsícem, zatím ale nebyla využita.

Černochová připomněla, že ministerstvo obrany má tři vojenské nemocnice, kromě Prahy také v Olomouci a Brně. Poděkovala řediteli ÚVN Miroslavu Zavoralovi, že se připojil k nabídce, kterou česká strana dala Ukrajině asi před měsícem. „Kdy jsme jim nabízeli, že bychom tady ubytovali, respektive léčili jejich zraněné vojáky,“ uvedla k uzavřené smlouvě. „Netušili jsme, že bude tak aktuální,“ poznamenala.

Ukrajina podle Černochové nabídku zatím nevyužila. „Řekneme si, jestli bychom do toho neměli jít víc aktivně a jestli se skutečně nespojit s ministrem zdravotnictví Ukrajiny a neříct, že ta nabídka, smlouva tady je,“ uvedla ministryně.

Černochová v ÚVN navštívila také centrum Vlčí mák, které poskytuje péči válečným veteránům. Poznamenala, že měla možnost je uklidnit, že nemusí mít obavy z toho, že by aktuálně Česká republika byla ve stavu ohrožení. „Potěšilo mě, že i oni mají na ten konflikt plně stejný názor jako my, viděla jsem tam i vlajky Ukrajiny, které měli na sobě,“ podotkla.

Ministryně si v ÚVN prohlédla i její vybavení včetně speciálního přístroje Cyber Knife, kybernetického nože, který je používán při onkologické léčbě nádorů nejen v mozku, ale i v dalších částech těla. Podle nemocnice zařízení ozařuje s deset až třicetkrát vyšší přesností než jiné lineární urychlovače. Umístěn je v novém pavilonu, který byl právě pro podobná zařízení navržen. Podzemní kobky jsou vystavěny ze speciálního těžkého betonu, který zajišťuje radiační ochranu.

Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala bylo spuštění centra komplikované kvůli zajištění potřebného školení v době omezení způsobené pandemií covidu-19. Nemocnice se proto musela obrátit na americkou ambasádu, aby získala pro své pracovníky povolení odjet v době restrikcí do Spojených států.

-čtk-