Ilustrační foto: Pixabay

Novou vakcínou od Novavaxu je možné se nechat očkovat na 41 místech v ČR

Novou vakcínou proti covidu-19 od Novavaxu je možné se nechat očkovat na 41 místech v ČR. Nejvíc jich je v Praze, Jihomoravském a Ústeckém kraji. Vyplývá to z informací na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o očkovacích místech. Celkově je možné se proti koronaviru nechat očkovat i jinými vakcínami na 460 místech.

Ministerstvo zdravotnictví o zahájení očkování Novavaxem informovalo v úterý 1. března. Kolik lidí zatím tuto vakcínu dostalo, data ministerstva o očkování neuvádějí. Zájemců, kteří se za poslední měsíc o tuto očkovací látku předem registrovali, je asi 8500. Přímo termín si mohou zarezervovat na webu ministerstva, někde je naočkují i bez registrace. V první objednávce dorazilo asi 130.000 dávek této vakcíny, objednáno je zatím 370.000.

Celkově zdravotníci v ČR zatím aplikovali téměř 17,4 milionu dávek vakcíny proti covidu-19. Necelých 83 procent všech podaných očkování bylo mRNA vakcínou Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech. Devět procent bylo vakcíny Spikevax od firmy Moderna, přes pět procent vakcíny od firmy AstraZeneca a asi půl procenta jednodávkové vakcíny Janssen.

Zájem o očkování proti covidu-19 obecně podle dat ministerstva od začátku letošního roku výrazně poklesl. V pracovních dnech prvního týdne tohoto roku zdravotníci aplikovali průměrně více než 93.000 dávek očkování, v minulém týdnu to bylo v průměru méně než 9000 za den.

Malý zájem je o možnost zahájení očkování, za celý únor se nově nechalo očkovat méně než 16.000 lidí. Od 7. února jich nebylo celkem v ČR víc než 1000 za den, v posledním týdnu kolem 400 denně. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,85 milionu lidí, posilující dávku dostaly čtyři miliony z nich.

Očkovací místa s vakcínou od Novavaxu:

KrajPočet očkovacích místOčkovací místa
Praha7FN Motol, ÚVN, Clinicum – Kongresové centrum, Avenier – centrum očkování a cestovní medicíny, GHC Genetics ImunoGen, LRS Chvaly
Jihočeský2Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Strakonice
Jihomoravský6FN Brno-Bohunice, FN u sv. Anny, Nemocnice Boskovice, Nemocnice Vyškov, Bluedent Brno, Avenier – centru očkování a cestování medicíny Brno
Karlovarský1KV aréna Karlovy Vary
Královéhradecký2FN Hradec Králové, Avenier – centrum očkování a cestování medicíny Hradec Králové
Liberecký2EUC klinika Liberec, Nemocnice Jilemnice
Moravskoslezský4Městská nemocnice Ostrava, Nemocnice Havířov, Nemocnice Karviná-Ráj
Olomoucký3FN Olomouc, AGE Centrum Olomouc, Avenier – centrum očkování a cest. medicíny Olomouc
Pardubický1MUDr. Svoboda – Seč
Plzeňský3EUC klinika Plzeň, EUC klinika Stříbro, EUC klinika Kralovice
Středočeský1Obecní dům Nymburk
Ústecký5Masarykova nemocnice Ústí n. L., Nemocnice Kadaň, Nemocnice Litoměřice, Nemocnice Most, nemocnice Teplice
Vysočina2Nemocnice Jihlava, Nemocnice Pelhřimov
Zlínský2Kroměřížská nemocnice, Avenier – centrum očkování a cest. medicíny Zlín
zdroj: data o očkovacích místech

-čtk-