Ilustrační foto: Tom Varco, licence CC BY-SA 3.0

Z jižních Čech dorazila do ukrajinského Lvova zásilka léků za 13 milionů korun

Do ukrajinského Lvova včera dorazila dodávka léků pro pacienty dětské psychiatrie a pro pacienty s cystickou fibrózou v hodnotě 13 milionů korun. Na přímou žádost ukrajinského ministerstva zdravotnictví ji zorganizoval ředitel Dětské psychiatrické nemocnice Opařany na Táborsku Michal Goetz ve spolupráci s advokátkou Barborou Dubanskou a dalšími organizacemi. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí opařanské nemocnice Jana Sosna Voňavková.

Léky jsou určené pro dětské psychiatrické pacienty Národní dětské nemocnice v Kyjevě a pro pacienty s cystickou fibrózou ve Specializovaném pediatrickém centru Západní Ukrajiny ve Lvově.

„Nesmírně si vážím ohromného nasazení a odolnosti při překonávání různých překážek, které naši partneři do celé věci vložili. Během deseti dní jsme zorganizovali logistické zázemí, nákup léků i finanční dary od donátorů,“ uvedl dnes Goetz.

„Měli jsme samozřejmě i mnoho štěstí. Jedním ze zásadních šťastných okamžiků bylo zapojení paní advokátky Dubanské, která nás provedla spletí legislativy. Bez její ochoty, pozitivního nastavení a pohotovosti bychom to nedokázali. Jsem strašně rád, že jsme kolegy na Ukrajině nezklamali,“ dodal ředitel.

Ukrajina čelí od 24. února útoku Ruska. České humanitární organizace i jednotlivci pomáhají přímo na Ukrajině, na ukrajinských hranicích i v zemích, kam uprchlíci z Ukrajiny míří za bezpečím.

-čtk-