Státy EU by se při uznávání kvalifikací ukrajinských uprchlíků měly držet unijních pravidel. Foto: Pixabay

Evropská komise k uznávání kvalifikací: Neustupujte z pravidel EU, vstup na pracovní trh však co nejvíce zjednodušte a urychlete

V souvislosti s přílivem uprchlíků z Ukrajiny, mezi nimiž se nachází i kvalifikovaní lékaři či učitelé, nedoporučuje Evropská komise zemím EU ustupovat z požadavků na odbornou kvalifikaci tak, jak to popisuje příslušná unijní směrnice. Apeluje však na to, aby státy přístup těchto osob na pracovní trh co nejvíce usnadnily a urychlily. Formality pro uznávání odborných kvalifikací a s tím spojené náklady mají omezit na minimum. Měly by také požadovat jen podstatné doklady, a to i v digitální podobě a neověřeném překladu.

Evropská komise včera zveřejnila svá doporučení, která mají pomoci zemím Evropské unie urychlit uznávání akademických a odborných kvalifikací, včetně těch zdravotnických, u osob prchajících před ruskou invazí na Ukrajině. Jde o oblast, která je s ohledem na právo volného pohybu po pracovním trhu upravena jednotně unijním právem. V souvislosti s přílivem více jak čtyři milionů uprchlíků z válečné Ukrajiny do EU však nyní země jako Česká republika, Polsko či Slovensko řeší, jak co nejrychleji umožnit mnoha kvalifikovaným zdravotníkům či učitelům přístup k odpovídajícím pracovním místům, a neporušit přitom unijní pravidla.

Evropská komise v této souvislosti nijak nedoporučuje ustupovat z požadavků na odbornou kvalifikaci tak, jak to popisuje příslušná unijní směrnice. „Členským státům (se) ukládá povinnost neuznávat kvalifikace vztahující se k (uvedeným) povoláním….., pokud nejsou splněny minimální požadavky na odbornou přípravu stanovené v uvedené kapitole (směrnice 2005/36/ES),“ píše se výslovně v doporučení Komise.

Formality omezte na minimum

Na druhou stranu apeluje Komise na to, aby státy přístup na trh práce co nejvíce usnadnily a urychlily. Podle ní je „zásadní určit řešení, jak mohou (uprchlíci) chybějících schopností nabýt nebo jak dosáhnout jejich rychlého začlenění na trhu práce.“ Zajištění jednoduchého a rychlého mechanismu uznávání kvalifikací podle ní významně přispěje k tomu, že kvalifikovaní lidé budou moci zůstat ve svém oboru. A nejen že z těchto pozic podpoří své krajany, ale také dočasně pomohou s případným personálním nedostatkem v daném oboru.

Evropská komise proto státům doporučuje, aby formality pro uznávání odborných kvalifikací omezily na minimum a vyřizování žádostí co nejvíce urychlily. Požadovat mají pouze „podstatné“ doklady, které mají přijímat i v jiné než originální podobě, například v digitální kopii. Mohou také upustit od některých požadavků, jako například v požadavku na ověřený překlad, a „je-li to možné, snížit nebo odstranit náklady, jako jsou poplatky za podání žádosti.“ V případě pochybností o pravosti kvalifikace by její ověření mělo být rychlé a účinné.

Informace o postupech při uznávání kvalifikací by zároveň měly být k dispozici lidem prchajícím z Ukrajiny v ukrajinštině a v digitální podobě již u služeb v první linii.

Potřebujeme pediatry a psychology

Co se týče přímo zdravotníků, tak Komise doporučuje zvážit možnost a nabídnout účast na zrychlených programech usnadňujících výkon zdravotnického povolání nebo vypracovat krátkodobé programy zvyšování kvalifikace s cílem splnit minimální normy odborné přípravy.

V této souvislosti se také odkazuje na své pokyny k uznávání kvalifikací mimoevropských zdravotníků, které vydala již v květnu 2020 během covidové krize. Podle nich mohou za určitých podmínek státy povolit vykonávat určité činnosti i osobám s odlišným statusem, kdy například může být kvalifikované zdravotní sestře ze třetí země, jejíž odborná příprava nesplňuje minimální požadavky na odbornou přípravu, povoleno pracovat jako zdravotnická asistentka.

Komise dále doporučuje klást zvláštní důraz na pediatry a související lékařské obory vzhledem k vysokému počtu dětí mezi uprchlíky a na služby v oblasti duševního zdraví, protože lidé prchající před válkou mohou trpět vážnými traumaty po prodělaných zážitcích.

„Jazyková bariéra by neměla být překážkou pro co nejrychlejší péči o tyto osoby za účelem zmírnění škod. Tam, kde má přímá ústní komunikace zásadní význam pro vybudování důvěry a úspěšnou péči, mohli by potřebné služby poskytnout odborníci hovořící ukrajinsky,“ píše se také v doporučení.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes znovu zopakoval, že podmínky pro zaměstnávání lékařů z Ukrajiny z řad uprchlíků nebudou jiné, než umožňuje unijní legislativa.

-sed-