Foto: Pixabay

Omezení provozu dětského oddělení ve Frýdku-Místku je podle ředitele dočasné

Současný rozsah omezení provozu dětského oddělení v krajské nemocnici ve Frýdku-Místku je přechodný. Zdravotnické zařízení chce v budoucnu obnovit dětskou pohotovost, která by byla v provozu sedm dní v týdnu. K ní by mělo vzniknout pracoviště, které by fungovalo na principu stacionáře. O děti by se tak zdravotníci starali přes den a v noci by byli dětští pacienti doma. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Krajská nemocnice od začátku měsíce musela omezit provoz dětského oddělení a dětské pohotovosti. Důvodem je nedostatek lékařů, z dětského oddělení nemocnice totiž odešla většina lékařského personálu, celkem sedm lékařů. Šlo převážně o mladé lékaře před atestací. Právě omezení provozu dětského oddělení ale výrazně kritizovalo vedení města. Primátor města Petr Korč (Naše Město F-M) situaci označil za nepřijatelnou a vznikla rovněž petice za obnovu dětského oddělení.

Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO), který je zodpovědný za zdravotnictví, dnes naopak kritizoval vedení města. Podle něj se téma zneužívá k politickému boji a vytváření paniky mezi rodiči. Náměstek dnes znovu podpořil ředitele nemocnice, který podle něj manažersky neselhal. Gebauer se domnívá, že jde o systémový a dlouhodobý problém nedostatku lékařů, zvláště v oboru pediatrie. „Za odbor zdravotnictví mohu potvrdit, že v tomto nikdo neselhal,“ uvedl Gebauer. Podle něj naopak lidsky selhala skupina lékařů, kteří se rozhodli odejít.

Stejskal dnes zopakoval, že v nemocnici je stále v plném rozsahu funkční porodnice a péče o novorozence. „Změny začínají v péči o starší děti. O plánované operace se staráme ve sto procentech, v režimu 24/7. Staráme se o všechny úrazy, traumatické stavy, úrazy oka či ucha nebo krvácení z nosu. O co se nejsme schopni postarat, tak jsou neoperační stavy, tedy infekty, alergické reakce nebo průjmy či teploty. Tady rodiče budou muset jet do jiného zdravotnického zařízení,“ uvedl Stejskal.

Dodal, že cílem nemocnice je nejprve po celý týden zajistit lékařskou pohotovostní službu pro dětské pacienty, která je aktuálně dostupná jen o víkendech. Fungovat by měla do 21:00. Nemocnice se nyní na spolupráci a službách snaží dohodnout s praktickými lékaři pro děti a dorost. Následně chce nemocnice otevřít denní kliniku, tedy jakýsi denní stacionář, který by byl podle ředitele schopen zajistit péči zhruba o 90 procent diagnóz dosavadních dětských pacientů. „Medicína postupuje stále kupředu a mnoho zákroků, které dříve vyžadovaly několikadenní pobyt v nemocnici, je dnes prováděno ambulantně. A v tomto duchu jsme se také rozhodli restrukturalizovat naše dětské oddělení,“ doplnil Stejskal.

-čtk-