Pacientka Ingrid Beránková (vpravo) se svojí dárkyní Janou Královou. Foto: Český národní registr dárců dřeně

Přes padesát dárců kostní dřeně převzalo ocenění za záchranu lidského života

Český národní registr dárců dřeně a Nadace pro transplantace kostní dřeně včera ocenily 52 dárců kostní dřeně za rok 2021. V pořadí již dvacátý čtvrtý ročník proběhl v pražském Obecním domě, součástí galavečera bylo také setkání vyléčené pacientky po transplantaci s její dárkyní.

Ocenění za nezištnou záchranu neznámého lidského života předal všem loňským dárcům krvetvorných buněk z kostní dřeně herec Ondřej Vetchý, s gratulací se připojil také biskup Václav Malý. O hudební doprovod večera se postaral houslový virtuóz Pavel Šporcl.

„Tyto dárce můžeme bez nadsázky považovat za hrdiny. Bez jejich solidarity, odvahy a ochoty bychom mohli jen stěží plnit naše poslání a pomáhat těžce nemocným,“ uvedl ředitel Českého národního registru dárců dřeně Daniel Pagáč.

Vyvrcholením večera byl moment, kdy se poprvé setkala vyléčená pacientka Ingrid Beránková Ambruzová, bývalá baletka souboru ND a dnes maminka malého chlapečka, se svou dárkyní Janou Královou.

Poděkování v podobě křišťálových bloků od sklárny Moser, a.s. putovalo i za významnými partnery a spolupracovníky Českého národního registru dárců dřeně a Nadace pro transplantace kostní dřeně. Cenu za nejvýznamnější finanční pomoc získala společnost Novartis Česká republika a AstraZeneca Česká republika.

Poslední křišťálový blok si pak za organizaci Šance Olomouc odnesly Herta Šůstková a Herta Mihálová, které již několik let pomáhají onkologicky nemocným dětem a zároveň pomáhají najít nové dobrovolníky do registru.

Dále byla udělena Zvláštní cena Adolfa Borna za mimořádný lidský čin Ivetě Hlobilové, která pravidelně pořádá finanční sbírky na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně a rovněž jako maminka vyléčeného chlapce pomáhá také s osvětou a náborem nových dobrovolníků. A již po šesté se na akci udělovalo také Stipendium Vladimíra Kozy. To tentokrát získal MUDr. Ondřej Šušol z Hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

-sed-