Zvýšení odvodů na zdravotní pojištění je sociálně nespravedlivé, míní prezidentka VdK Verena Benteleová. Podle ní takový krok nejvíce zatíží nízkopříjmovou skupinu obyvatel. Foto: Pixabay

V Německu sílí odpor vůči chystanému zvýšení zdravotního pojištění

Německý spolek pro sociální politiku Sozialverband VdK kritizuje spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD). Spolku se nelíbí připravované zvýšení zvláštní sazby zákonného zdravotního pojištění ani to, jak spolková vláda bere na lehkou váhu zesilování koronavirové pandemie. Protiepidemická politika je prý příliš nedbalá.

Nezávislému spolku pro sociální politiku Sozialverband VdK se nezamlouvají plány spolkového ministra zdravotnictví na řešení narůstajícího deficitu v systému zákonného zdravotního pojištění. Zatímco Karl Lauterbach se nechal slyšet, že bude nejspíše nutné zvýšit zvláštní přirážku k základní sazbě zákonného zdravotního pojištění, Sozialverband VdK proti tomu protestuje.

Zdravotní pojištění má být solidární

„Je to sociálně nespravedlivé a vysílá to špatný signál, když spolkový ministr zdravotnictví chce pro rok 2023 zvýšit odvody na zdravotní pojištění,“ citoval deník Deutsches Ärzteblatt prezidentku VdK Verenu Benteleovou.

Podle ní takový krok nejvíce zatíží nízkopříjmovou skupinu obyvatel, což je prý zvláště bolestné v době rekordního růstu cen. Benteleová Lauterbacha vyzvala, aby se vrátil ke svým dřívějším návrhům, kdy vyzýval k solidárnímu zdravotnímu pojištění, „do kterého by se zapojili všichni, od živnostníků až po státní zaměstnance“.

Prezidentka spolku Sozialverband VdK rovněž navrhuje, aby se zvýšil limit pro vyměřování příspěvků na zdravotní pojištění ze současných 4800 na 7050 eur. „To by znamenalo, že zaměstnanci s vyššími příjmy by měli větší odpovědnost,“ vysvětlila Verena Benteleová. Kromě toho vyzvala k pečlivějšímu hledání úspor ve zdravotnickém systému.

Příliš mnoho pojišťoven?

A na paškál si vzala samotné zdravotní pojišťovny, kde vidí poměrně velký potenciál pro šetření. Téměř stovka zdravotních pojišťoven je podle ní příliš velký počet, neboť management a výdaje na konkurenční boj o pojištěnce prý představuje zbytečně vysoké náklady. „Je skandální, když si členové představenstva vyplácejí odměny někdy i více než 100 tisíc eur, přičemž se mluví o rekordním deficitu,“ poznamenala Benteleová.

Prezidentka VdK zopakovala také požadavek na snížení DPH na léky na sedm procent. „Pacienti s nízkými příjmy by z toho měli mít prospěch, včetně těch, kteří trpí chronickým onemocněním nebo mají zdravotní postižení,“ uvedla.

Šéfka VdK nenechala na Lauterbachovi nit suchou ani kvůli postoji vlády k aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru. Vadí jí, že v sobotu 2. dubna skončí prakticky veškerá plošná protiepidemická opatření, ačkoli poslední týdny ukazují, že epidemie koronaviru v Německu sílí. „Koronavirová politika spolkové vlády je nedbalá. Vzhledem k vysokému počtu nově potvrzených infekcí VdK naléhavě vyzývá k tomu, aby základní opatření byla celostátně rozšířena i po 2. dubnu,“ uvedla Verena Belenteová v tiskové zprávě VdK.

Koronabonus pro ošetřovatele

Na druhé straně spolková vláda schválila mimořádný bonus pro ošetřovatelský personál za jeho nasazení během koronaviru. Návrh spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha na platbu ve výši až 550 eur prošel a ze spolkového rozpočtu půjde na „koronabonus“ celkem jedna miliarda eur (necelých 25 miliard korun).

Půlku z této částky obdrží ošetřovatelský personál v nemocnicích, druhou polovinu pak ošetřovatelé v zařízeních sociálních služeb. „I v době napjatých rozpočtů je to důležité znamení a ocenění práce ošetřovatelského personálu během koronavirové pandemie,“ uvedl Lauterbach. Zároveň přislíbil, že jen u tohoto bonusu nezůstane. „Výrazně se musí zlepšit pracovní podmínky a platy sester obecně,“ dodal spolkový ministr zdravotnictví.

Petr Musil