Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že pokud bychom na některý z návrhů od zdravotních pojišťoven v jejich současné podobě přistoupili, stali bychom se spoluviníky významných finančních problémů možná většiny ambulantních specialistů a významného poklesu kvality a dostupnosti námi poskytované zdravotní péče, říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Foto: Radek Čepelák

Ambulantní specialisté se obávají nedohody, na nulový či dvouprocentní nárůst přistoupit nehodlají

Poté, co pojišťovny na začátku týdne rozeslaly své návrhy úhrad pro příští rok, se od poskytovatelů péče začínají ozývat nespokojené hlasy avizující, že dohoda za stávající situace zřejmě nebude možná. Vedle lékárníků úspěšné dotažení dohodovacího řízení nevidí nadějně ani ambulantní specialisté, kteří od plátců dostali nabídku na nulový, respektive maximálně dvouprocentní růst. Realita je přitom taková, že vzhledem k růstu cen jim oproti loňsku už nyní stouply náklady o 25 procent. Podle koordinátora segmentu a předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka by za takových okolností znamenalo přistoupení na návrhy plátců to, že by se poskytovatelé stali spoluviníky finančních problémů a poklesu kvality péče.

„Nebudu užívat nějak tvrdé přívlastky na adresu pojišťoven, protože si troufám odhadovat, že nabídky, které nám poslaly, možná opravdu odpovídají jejich finančním možnostem, nicméně pro nás jsou nepřijatelné. Ve Sdružení ambulantních specialistů jsme si provedli šetření nárůstu nákladů praxí (energie, spotřební materiál…) a vyšlo nám, že už teď jsme po přepočtu všech položek na celkové náklady našich praxí na cca 125 procentech loňska. Svým způsobem to bylo překvapení s pozitivním nádechem, protože před finalizací těch kalkulací jsme odhadovali, že nárůst bude podstatně vyšší,“ uvádí Zorjan Jojko.

Ambulantní specialisté už na konci března vytvořili návrh toho, jak by podle nich měla vypadat dohoda pro příští rok (k nalezení zde). „Společný návrh, který zástupci poskytovatelů v segmentu ambulantních specialistů poslali pojišťovnám, je velmi střízlivý – je pod oněmi 25 procenty, tedy není prostor k ústupu,“ konstatuje Jojko.

Plátci předložili dva návrhy. Zatímco Svaz zdravotních pojišťoven přichází s nulovým nárůstem a tedy zachováním úhrad na úrovni letošního roku, VZP nabízí mírný nárůst.

„Oba návrhy zkoušejí ignorovat změnu situace v poskytování zdravotní péče v rámci (snad již končící) pandemie covid-19 a i při hodně optimistickém výkladu znamenají nulový, respektive maximálně cca dvouprocentní nárůst úhrad proti roku 2022. Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že pokud bychom na některý z návrhů od zdravotních pojišťoven v jejich současné podobě přistoupili, stali bychom se spoluviníky významných finančních problémů možná většiny ambulantních specialistů a významného poklesu kvality a dostupnosti námi poskytované zdravotní péče. Jistě je pochopitelné, že takovou roli si přisoudit nenecháme,“ shrnuje situaci Zorjan Jojko.

Zda tedy vůbec bude nějaký prostor pro vyjednávání, se ukáže ve čtvrtek, kdy mají ambulantní specialisté s plátci naplánované další kolo jednání. „Nedojde-li ale k podstatné změně jejich přístupu, tedy nezačneme-li jednat s ohledem na současná reálná ekonomická data, nezbude nám nejspíše nic jiného, než počítat s nedohodou,“ uzavírá Jojko.

-mk-