Závěr CDC je jednoznačný: „Každý, kdo je starší šesti měsíců, by měl být očkován proti covid-19, aby byl chráněn před závažným průběhem onemocnění a možným úmrtím.“ Foto: Evropská unie, 2020

Americké úřady povolily posilovací dávku covidové vakcíny pro děti od pěti let

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve čtvrtek schválilo aplikaci posilovací dávky vakcíny proti nemoci covid-19 od společností Pfizer a BioNTech i pro děti od pěti do 11 let. V pořadí třetí dávku by měly děti dostat nejméně pět měsíců po předchozí injekci.

„V této věkové skupině jsme aplikovali již přes 18 milionů dávek, víme, že jsou tyto vakcíny bezpečné a musíme navyšovat počty chráněných dětí,“ uvedla v prohlášení šéfka CDC Rochelle Walenská.

Poradní orgán CDC již dříve posilovací dávku doporučil kvůli důkazům, že ochrana poskytnutá dvěma injekcemi s časem uvadá, a vzhledem k datům od starších věkových skupin, u nichž se ukázaly výhody třetí dávky. Data CDC rovněž ukazují, že ve skupině od pěti do 11 let panuje významně menší riziko velmi vzácného zánětu myokardu po naočkování než u náctiletých a mladých dospělých.

Americká vláda opakovaně vyzývá občany, aby si nechali dát posilovací dávku, její apel však zatím vyslyšela ani ne polovina plně naočkovaných. Vědci již zkoumají nové složení vakcín, které by bylo možné nasadit na podzim před očekávaným nástupem nové vlny pandemie, a jež by lépe odpovídalo nyní dominujícím variantám. U dětí se případná změna očkovací látky nicméně prosazuje obecně až později.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současnosti povoluje aplikaci třetích dávek jen u osob starších 18 let.

-čtk-