V populaci je asi 1,5 procenta osob, které mají některou z již známých mutací, které se podílejí na vzniku různých druhů rakoviny. Foto: Pixabay

Genetický test pacientek s rakovinou prsu či vaječníků může pomoci příbuzným

Genetické vyšetření pacientek s rakovinou prsu či vaječníků může odhalit riziko u jejich příbuzných, které způsobují mutace genů. Loni ho ale podstoupila jen polovina žen, u kterých byla rakovina vaječníků diagnostikována. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci ke Světovému dni rakoviny vaječníků. Nemoc je ročně v Česku diagnostikovaná asi u 1000 žen.

Podle Jany Soukupové z Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze má některou ze známých genetických mutací každá čtvrtá či pátá pacientka. „Od roku 2016 by každá pacientka s rakovinou vaječníků měla ideálně podstoupit genetické vyšetření,“ uvedla. Apelovala tak na ošetřující lékaře, aby ženy na genetický test, který v takovém případě hradí pojišťovna, posílali.

V populaci je asi 1,5 procenta osob, které mají některou z již známých mutací, které se podílejí na vzniku různých druhů rakoviny. U typu označovaného BRCA 1 je podle ní asi čtyřicetiprocentní riziko, že nosička mutace onemocní rakovinou vaječníků a více než 60 procent na rakovinu prsu, ta je častější i u mužů s tímto genetickým poškozením. Takové ženy pak lékaři pravidelně sledují, případně jim doporučí preventivní odstranění prsů či vaječníků.

„Můžeme také vyšetřit příbuzné. Riziko, že předá mutaci svým potomkům, je padesátiprocentní,“ dodala. Podle vedoucího Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davida Cibuly postupně vzniká síť specializovaných ambulancí, které se jim věnují.

Nejdůležitější v prevenci rakoviny vaječníků jsou podle lékařů pravidelné kontroly u gynekologa s vyšetřením vaječníků ultrazvukem vaginální sondou. Každá cysta nebo solidní útvar na vaječníku by měly být pravidelně kontrolovány a eventuálně ověřeny biopsií k vyloučení nádoru.

Léčba tohoto typu rakoviny kombinuje operaci, chemoterapii, biologickou a hormonální léčbu. Podle Cibuly se zkoumají i nové metody, například stimulace nádoru elektrodami nebo kombinace stejných molekul jako v chemoterapii s protilátkami, které cílí konkrétně na nádorové buňky a mají menší nežádoucí účinky.

Přesto pouze 35 procent žen má šanci, že bude žít i pět let od diagnózy. Pokud ale nemoc lékař odhalí včas, roste šance na vyléčení až na 90 procent. Nejvíce ohrožené jsou ženy od 55 do 70 let, rizikem je i rakovina vaječníků či prsu v rodinné anamnéze.

-čtk-