Šéf spolkového zdravotnického rezortu rovněž vyhlásil, že na podzim proběhne očkovací kampaň a není prý vyloučeno, že lidem bude nabídnuta i čtvrtá dávka vakcíny, respektive druhá posilující dávka. Foto: Raimond Spekking Licence CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Německo nakoupí další vakcíny proti koronaviru. Chce být připraveno na podzimní vlnu epidemie

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) stupňuje přípravy na očekávanou podzimní vlnu koronavirové epidemie. Vedle katalogu možných opatření a práce na novelizaci zákona o ochraně před infekcemi Lauterbach sází na očkování. Je přesvědčen, že Německo by mělo zajistit dostatek vakcín, aby každý, kdo se chce nechat očkovat nebo přeočkovat proti SARS-CoV-2, mohl tak učinit bez delšího čekání.

Přestože Německo disponuje vakcínami proti koronaviru, které již exspirovaly, a tak budou muset být zlikvidovány, spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach dal jasně najevo, že vláda je připravena nakoupit vakcíny nové.

Kabinet totiž nechce nechat nic náhodě a chce udělat vše pro to, aby obyvatelstvo bylo schopno efektivně čelit možné podzimní vlně nákazy, která s největší pravděpodobností přijde. Lauterbach ve středu oznámil, že chce mít v zásobě vakcíny, jež boudou použitelné, a hlavně účinné, proti více variantám koronaviru.

Německo má stále k dispozici očkovací látku nakoupenou v loňském roce, která funguje proti původní čínské variantě koronaviru i proti variantě delta. Do portfolia očkovacích látek má přibýt ještě vakcína německé biotechnologické společnosti BioNTech, která je upravená tak, aby byla účinná proti variantě omikron.

Vakcíny za více než 20 miliard

Spolkové ministerstvo zdravotnictví rovněž zvažuje pořídit vakcínu, účinnou jak proti původní čínské variantě, tak proti omikronu. Tu v současné době vyvíjí americká biotechnologická společnost Moderna. „Musíme být připraveni na všechny eventuality,“ uvedl Karl Lauterbach na středečním tiskovém brífinku.

Spolková vláda rozhodla, že na nákup očkovací látky bude uvolněno až 830 milionů eur, což v přepočtu činí téměř 20,5 miliardy korun. Všechny vakcíny mají být pořízeny v Evropě. Karl Lauterbach zdůraznil, že je třeba se poučit z minulých vln pandemie a již nikdy nedopustit, aby v Německu byl nedostatek očkovací látky.

Šéf spolkového zdravotnického rezortu rovněž vyhlásil, že na podzim proběhne očkovací kampaň a není prý vyloučeno, že lidem bude nabídnuta i čtvrtá dávka vakcíny, respektive druhá posilující dávka. A vláda zároveň bude apelovat na ty, kteří se ještě nenechali očkovat podle základního schématu nebo si nenechali aplikovat první posilující (celkově třetí) dávku vakcíny, aby tak učinili. Zároveň ale vláda chce brát ohled na doporučení Stálé očkovací komise (STIKO) při Institutu Roberta Kocha.

Očkovací centra zůstanou zachována

Karl Lauterbach chce zároveň zachovat očkovací centra. Nadále by je měla financovat spolková vláda ze svého rozpočtu, a to do výše 100 milionů eur měsíčně. Lauterbach zároveň chce do očkování zapojit lékárny, které by právě pomohly zvládat případný nápor zájemců o očkování, který vláda na podzim očekává.

Podle výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem Filipa Vrubela jsou úvahy o zapojení lékáren do očkovací kampaně zcela na místě a uvítal by podobný model i v Česku. „Rozšiřování kompetencí farmaceutů směrem k možnosti očkovat přímo v lékárně je určitě správná cesta, a to nejen v případě očkování proti koronaviru, nýbrž i například při očkování proti chřipce. V jiných zemích je to zcela běžná praxe,“ uvedl Vrubel pro Zdravotnický deník.

„Je to jedna z mála možností, jak může stát podpořit vyšší míru proočkovanosti. S ohledem na vysokou dostupnost lékáren v Česku by jistě řada lidí využila příležitosti se jednoduše a třeba i bez čekání či objednávání naočkovat například cestou z práce nebo při nakupování. Farmaceuti jako zdravotničtí pracovníci podle mě tuto kompetenci mají získat,“ dodal šéf České asociace farmaceutických firem s tím, že ani z hlediska bezpečnostního profilu takových vakcín v to nevidí žádný problém.

V Německu se však o zapojení lékáren do očkování proti koronaviru teprve vláda rozhodne podle toho, jak vysoká poptávka po vakcínách proti SARS-CoV-2 mezi obyvatelstvem bude. Vedle očkování ale spolková vláda připravuje i další opatření pro případ masivního nástupu nové vlny epidemie na podzim. Jak už jsme informovali, ve hře tak zřejmě bude opětovné zavedení nošení roušek či respirátorů nebo zavedení pravidel 2G (uzdravený, očkovaný), případně 3G (uzdravený, očkovaný, testovaný).

Petr Musil