Zatím se povedlo uzavřít dohodu v segmentu ambulantní gynekologie, lékáren, stomatologie, dialýzy a parciální v dopravě. Foto: Maxpixel

Obrat v dohodovacím řízení. Zatím padly čtyři dohody a jedna parciální, domluvili se i lékárníci

Směřování dohodovacího řízení se tento týden obrátilo k lepšímu. Po gynekologii, které po povedlo uzavřít dohodu minulý týden, se domluvili také lékárníci, zubaři, dialýza a parciální dohoda padla v záchrance. Navzdory velmi náročné ekonomické situaci a nejistým vyhlídkám tak je patrná snaha poskytovatelů a plátců nenechat výši úhrad na ministerstvu a raději se dohodnout. Lékárníci přitom couvli ze svých původních požadavků a kývli na návrh plátců, který šel oproti tomu předloženému na minulém jednání o něco výše. Dalším segmentům se budeme více věnovat v zítřejším vydání ZD.

„Došli jsme za segment lékárenské a klinickofarmaceuticke péče se zdravotními pojišťovnami k DOHODĚ na rok 2023!“ oznámil včera na Twitteru koordinátor segmentu a prezident Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Lékárníci původně požadovali, aby v příštím roce byla úhrada signálního kódu za položku 21 korun a za digitalizaci listinného receptu 16 korun. Svaz zdravotních pojišťoven oproti tomu navrhoval zachování stavu z letošního roku, tedy 18 Kč za signální kód a 13 Kč za digitalizaci listinného receptu. Lehce nad to šla VZP s úhradou za signální kód ve výši 18,40 Kč a 14 Kč za převedení listinného receptu do elektronické podoby (psali jsme zde).

Včera však lékárníci kývli na návrh plátců, který stanovuje úhradu za signální výkon 09552 ve výši 19 Kč za položku na receptu a 14 Kč za digitalizaci listinného receptu. Ostatní (tedy bonifikace za nonstop režim a podpora odlehlých lékáren) zůstane na stejné úrovni jako letos.

„Zástupci poskytovatelů dále navrhovali úpravy cenového předpisu FAR z pohledu úpravy taxy laborum – sjednocení sazby na obaly, komponenty a směsi na 25 procent. Tato problematika není součástí dohodovacího řízení a není tak předmětem nedohody. Zdravotní pojišťovny podporují úpravu cenového předpisu FAR v souladu s návrhem poskytovatelů lékárenské péče,“ píše se v protokolu o dohodě plátců s lékárníky.

-mk-