Ministr financí Zbyněk Stanjura Foto: ODS

Stanjura: Koalice se shodla na valorizačním mechanismu, bude stejný jako u důchodů

Automatický valorizační vzorec pro platby za státní pojištěnce má být stejný jako u valorizace penzí. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se jedná o mechanismus, který do systému zdravotního pojištění přinese stabilitu a předvídatelnost. Stanjura to řekl dnes po půlnoci ve Sněmovně v úvodním kole projednávání novely zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění. Důchod se zvyšuje o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd.

„Slíbili jsme, že přijdeme co nejdříve s automatickým valorizačním vzorcem. Vedli jsme k tomu debatu a v tuto chvíli máme shodu na tom, jaký používat valorizační vzorec. Já věřím, že tento návrh získá podporu celé Poslanecké sněmovny,“ uvedl Stajnura během projevu.

„Poté, co jsme prověřovali všechny různé parametry a jejich kombinaci, tak jsme se rozhodli použít něco, co se u nás dlouhodobě používá, co má logiku a s čím máme zkušenost. Jedná se o mechanismus automatické valorizace a ten bude stejný, jako je valorizace penzí. Je to systém, který je vyzkoušený a když stačí u penzí, tak bude bezesporu stačit u zdravotního pojištění,“ pokračoval Stanjura s apelem na opozici: „Chtěl bych avizovat opozici, aby ani dnes, ani zítra, ani pozítří nestrašili občany, protože zdravotnictví funguje a bude fungovat bez problému i v letošním roce. A pokud se nám povede, a já pevně věřím, že ano, protože máme shodu ve vládní koalici, do zákona zakotvit automatický valorizační vzorec, přineseme tolik poptávanou a tolik potřebnou stabilitu a předvídatelnost systému zdravotního pojištění,“ konstatoval.

Podle ministra zůstává v letošním a loňském roce  v poměru platby za státní pojištěnce nejvyšší procento vůči HDP a to se v příštích letech nezmění. „Nebude sníženo,“ zdůraznil. 

Platby státu do systému veřejného zdravotního pojištění se za poslední tři roky i kvůli enormním nákladům způsobeným epidemií koronaviru téměř zdvojnásobily. Letos jsou plánované výdaje asi 440 miliard korun a příjmy o 9,5 miliardy korun nižší. Z této částky má tvořit státní příspěvek 127 miliard korun.

-sp- , -čtk-