Poslaneckou sněmovnu dnes čeká dlouhý jednací den. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Další debata až do noci? Opozice chce bránit snížení plateb za státní pojištěnce obstrukcemi

Poslance dnes čeká opravdu dlouhá debata na plénu Sněmovny. Na programu mimořádného jednání je mimo jiné i snížení plateb za státní pojištěnce od 1. července. S tím zásadně nesouhlasí obě opoziční strany. Budeme diskutovat, seč nám budou síly stačit, prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na dnešní tiskové konferenci. Předseda SPD Tomio Okamura rovnou ohlásil obstrukce.

Dnešní mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny vyvolali koaliční poslanci. Návrh programu zahrnuje většinou předlohy, u nichž hrozí nebo už započaly obstrukce opozičních ANO či SPD. Vedle návrhu na zrušení elektronické evidence tržeb (EET), zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí nebo novely zákona o střetu zájmů budou poslanci hlasovat i o snížení plateb za státní pojištěnce od 1. července. Opět tedy nejsou vyloučena ani noční jednání dolní komory.

Pro to ruku nezvedneme

Největší problém mají obě opoziční strany podle svých slov se zmíněným snížením plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví od poloviny roku tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. „Škrtá se 14 miliard. Zdravotní pojišťovny jsou v deficitu a v systému je dalších více než 300 tisíc uprchlíků, o něž se musí postarat. Jak to bude dál, jaký je výhled, jak se zajistí léčebná péče, která musí být dostupná každému?“ uvedla Schillerová na tiskové konference před jednáním pléna.

Podle ní je možné, že vystoupí hodně poslanců ANO s dlouhými projevy, vždy však půjde o tematickou diskusi. „Zda bude, či nebude noční jednání, nezáleží na nás. My pro to určitě hlasovat nebudeme. Pokud bude, navrhne si to vládní koalice a bude si to muset prohlasovat, protože my pro to ruku nezvedneme,“ prohlásila.

Ze všech sil“ chce proti zákonu o pojistném na veřejném zdravotním pojištění bojovat předseda SPD Tomio Okamura.  Stejně jako Schillerová se domnívá, že vládní plán podle něj způsobí vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven a zhorší dostupnost péče. S hnutím ANO se podle svých slov na postupu zahrnujícím obstrukce dohodl, Schillerová to nicméně posléze na přímý novinářský dotaz nepotvrdila.

Karimatky a spacáky máme

Podle předsedy sněmovní frakce ODS Marka Bendy jsou koaliční poslanci na dlouhou debatu a obstrukce opozice připravení. V případě, že se dnešní debata začne protahovat, uvažují o zkrácení doby pro jednotlivá vystoupení. Benda novinářům před začátkem schůze řekl, že zákonodárci vládní koalice respektují právo opozice se vymluvit a budou ve Sněmovně a tamních kancelářích i celou noc. „Karimatky a spacáky máme,“ zavtipkoval.

„V tuto chvíli je ve zdravotních pojišťovnách dost peněz, a to i s přihlédnutím k uprchlíkům. Opozice to dělá jen proto, že to vypadá pěkně a populárně, ale oni bojují hlavně proti těm ostatním bodům,“ dodal Benda ještě.

Také podle šéfa klubu lidovců Marka Výborného návrh na snížení platby za státní pojištěnce nijak neohrozí dostupnost, kvalitu ani rozsah zdravotní péče. „V tuto chvíli mají zdravotní pojišťovny na rezervách 55 miliard,“ prohlásil před novináři (uvedená částka platí pro celkový stav účtů zdravotních pojišťoven, jejichž jednou částí jsou i rezervy – pozn.red.).

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP09 Jana Jakoba je koalice domluvena rozšířit zákon během další diskuze o dlouho avizovaný mechanismus každoroční valorizace platby za státní pojištěnce (podáním pozměňovacího návrhu – pozn.red.). „Detaily teď ladíme. Ve výsledku to bude pro systém revoluční záležitost a bude tím zajištěna dlouhodobá udržitelnost jeho financování,“ doplnil.

K tomu Schillerová uvedla, že o žádném pozměňovacím návrhu v tomto smyslu s nimi nikdo doposud nejednal. „Automatická valorizace je cesta, já neříkám, že ne. Ale zatím to jsou spíše těšínská jablíčka pana ministra (Válka). Nikdy nám to nebylo představeno,“ řekla novinářům.

-sed-