Foto: Pixabay

Přezkum Anglii doporučuje zakázat budoucím generacím kouřit cigarety

Britskou vládou zadaný přezkum pravidel pro prodej tabákových výrobků doporučuje, aby se v Anglii každoročně o rok zvyšoval minimální věk, kdy je tyto produkty možné koupit. Opatření by v praxi znamenalo, že jednou si cigarety legálně v Anglii nekoupí nikdo.

Vypracování zprávy zadal ministr zdravotnictví Sajid Javid. Jejím výsledkem je 15 doporučení, jež mají přispět k dosažení vládního cíle, že v roce 2030 bude kouřit již méně než pět procent populace. Hlavní autor doporučení Javed Khan varoval, že při pokračování stávajícího trendu a bez okamžitých opatření vláda tento cíl mine o mnoho let, možná i dekád.

roce 2019 v Británii kouřilo zhruba 14 procent lidí starších 18 let. Mírně vyšší než v Anglii byl podíl kuřáků ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Zároveň bylo mezi kuřáky zastoupeno větší procento mužů a lidí v manuálních profesích. Agentura Reuters píše, že podle odhadů je v Anglii, která má asi 56 milionů obyvatel, zhruba šest milionů kuřáků. V roce 2007 byl v Anglii, ve Skotsku a ve Walesu zvýšen minimální věk pro nákup cigaret z 16 na 18 let.

Jedním z hlavních doporučení v nové zprávě je, aby se minimální věková hranice pro nákup tabákových výrobků každoročně zvyšovala o rok, aby si „tabákový výrobek v této zemi nakonec nemohl koupit nikdo“.

Podobné opatření loni oznámil Nový Zéland, který rovněž plánuje budoucím generacím zakázat kupovat cigarety. Zákaz prodeje cigaret se tam má týkat všech lidí narozených po roce 2008.

Kromě zmíněného stěžejního doporučení britská zpráva také doporučuje investovat víc do prevence a prosazovat elektronické cigarety jako náhradu ke kouření tabáku.

Britská vláda bude podle dnešního sdělení ministra zdravotnictví Javida brát doporučení vyplývající z nezávislé zprávy v potaz při sestavování vlastního plánu, jak omezit užívání tabákových výrobků. Své závěry chce vláda publikovat v brzké době.

-čtk-