Počet odběrů krve se na Slovensku ani za první pololetí roku 2022 nevrátil na předcovidovou úroveň. Foto: Rawpixel

Na Slovensku meziročně stoupl počet odběrů krve, ale na předpandemickou úroveň se nevrátil

Počet odběrů krve se na Slovensku ani za první pololetí roku 2022 nevrátil na předcovidovou úroveň. Zatímco za prvních šest měsíců roku 2019 proběhlo téměř 81 tisíc odběrů, letos to bylo asi 74 tisíc, tedy přibližně o deset procent méně. Představitelé Ministerstva zdravotnictví SR, Národní transfúzní služby SR a státní Všeobecné zdravotní pojišťovny (VšZP) požádali dárce, aby si před vycestováním na dovolenou našli chvíli i na darování krve.

„Ve srovnání s prvním pololetím 2021 počet odběrů letos významně stoupl. Celkově o téměř pětinu, takže je situace se zásobami krve stabilizovaná. Ale odstartovala dovolenková sezóna, a právě během letních měsíců zpravidla poklesne počet dárců. Proto bych chtěl požádat dárce, aby ještě před vycestováním krev darovali,“ prohlásil Vladimír Lengvarský, ministr zdravotnictví SR, který se včera zúčastnil odběru krve v prostorách VšZP v Bratislavě.

Návrat ze zahraničí komplikuje darování krve

Darování krve před odjezdem na dovolenou je letos dvojnásob důležité i pro omezení, která nadále pandemie způsobuje. Potenciální dárce totiž může navštívit transfúzní pracoviště až po uplynutí určité doby od návratu ze zahraničí. Po sedmi dnech, pokud se vrací ze zemí Evropské unie, ovšem až po 28 dnech, pokud přijede ze zemí mimo evropský prostor.

„S cílem zvýšit zásoby této vzácné tekutiny jsme pro naše zaměstnance zorganizovali mobilní odběr krve. Zájem o něj projevili nejen vícenásobní dárci, ale i více kolegů – prvodárců. A jelikož právě u VšZP je pojištěna většina evidovaných dárců krve, rozhodli jsme se, že jejich nezištnou snahu pomáhat oceníme. Nově každý dárce pojištěný ve VšZP získá za každý jeden odběr poděkování v podobě vitamínů na regeneraci organismu,“ říká Richard Strapko, generální ředitel VšZP.

Odběru krve ve Všeobecné zdravotní pojišťovně se zúčastnil i ministr zdravotnictví SR, který připomněl, že Národní transfúzní služba SR má svá odběrná pracoviště v každém slovenském krajském městě a v městech Poprad, Martin a Nové Zámky.

-bre-