Jedním z prvních opatření je i nenávratný finanční příspěvek ve výši v přepočtu cca 250 miliónů korun na zřízení ambulantní praxe, financovaný z prostředků Plánu obnovy a odolnosti. Foto: Public Domain Pictures, licence CC0 Public Domain

Nedostatek všeobecných lékařů a pediatrů chce Slovensko řešit mimo jiné i nenávratnou finanční podporou

Na základě výsledků vyhodnocení stavu veřejné minimální sítě na Slovensku chybí 400 všeobecných lékařů pro dospělé a 223 primárních pediatrů. Vybrané souhrnné údaje z vyhodnocení ukazují, že síť všeobecných lékařů pro dospělé zajišťuje 2 404 všeobecných lékařů, kde součet jejich úvazků představuje 2 071 lékařských míst. Průměrný věk všeobecných lékařů je na úrovni 57 let a 41 procent z nich je ve věku 63 a více let. Síť primárních pediatrů zajišťuje v současnosti 1 216 lékařů, kde součet jejich úvazků představuje 993 lékařských míst. Průměrný věk pediatrů je na úrovni 59 let a 48 procent z nich je ve věku 63 a více let. K přilákání lékařů do kriticky ohrožených okresů má sloužit i nenávratná finanční podpora na zřízení ambulance.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví v rámci probíhající reformy všeobecné ambulantní péče zveřejnilo výsledky vyhodnocení stavu veřejné minimální sítě všeobecných lékařů a primárních pediatrů poprvé podle nových pravidel a seznam okresů a obcí s alokovaným finančním příspěvkem. Nový způsob definuje síť na úrovni okresu a ne na úrovni kraje, tak jak to bylo stanoveno v původním normativu z roku 2008. Potřebný počet lékařských míst je stanoven optimálně a ne jako minimální počet. Nová síť je definována dynamicky, to znamená, že každoroční způsob výpočtu potřebného počtu lékařů reaguje na demografické změny v populaci. Pro každý okres je stanovena potřebná kapacita a zároveň vyčíslený počet neobsazených resp. chybějících lékařských míst.

Miliony eur na zřízení nových ambulancí

Klasifikace okresů zařazuje okresy do jednoho ze 4 stupňů podle míry ohrožení na základě tří parametrů klasifikace (místní dostupnost, kapacitní propustnost a věková struktura lékařů). Mapy klasifikace okresů jsou klíčovou vstupní informací úspěšné adresnosti motivačních opatření. Cílem je směřovat pobídky do okresů, které jsou nejkritičtější z pohledu nedostatku všeobecných lékařů. Mezi nejvíce kriticky nedostatkové okresy v odbornosti všeobecné lékařství patří okresy Považská Bystrica, Zlaté Moravce, Krupina a Poltár. Pediatři nejvíce chybí v okresech Krupina, Velký Krtíš, Gelnica a Malacky. Podle vyhodnocení ministerstva zdravotnictví je situace se všeobecnými lékaři dobrá jen v 6 okresech, s pediatry v žádném.

Jedním z prvních opatření na podporu a stabilizaci všeobecné ambulantní péče je i nenávratný finanční příspěvek na zřízení ambulantní praxe. Opatření je financováno z prostředků Plánu obnovy a odolnosti ve výši 10 milionů eur (cca 250 milionů korun) se začátkem čerpání v roce 2022. Cílem je podpořit vznik 170 všeobecných ambulancí.

Podpora od obce či od kraje

Do seznamu okresů a obcí s alokovaným příspěvkem na nejbližší období byly na základě zveřejněné metodiky zařazeny nejvíce ohrožené okresy. Ministerstvo tvořilo seznam ve spolupráci se samosprávnými kraji, které v rámci okresů určily konkrétní obce s alokovaným příspěvkem s cílem zvýšení adresnosti tohoto opatření. Kromě názvu obce, má uchazeč k dispozici také informace o výhodách, které daná obec nabízí. Například, o možnost nového lékaře využít prostory obce ke zřízení ambulance, získat zvýhodněné nájemné nebo bydlení nabízené obcí. Výše příspěvku na úrovni obce bude 60 tisíc eur (cca 1,5 milionu korun) a na úrovni okresu 50 tisíc eur (cca 1,25 milionu korun) vyplácených ve čtyřech částech během dvanácti měsíců.

 O příspěvky se budou moci ucházet i lékaři, kteří ještě nezískali povolení k provozování ambulance. Cílem příspěvku je navigovat uchazeče o příspěvek do oblastí, kde je největší potřeba a tedy ovlivnit jejich rozhodování v době před vydáním povolení, které se pojí již s konkrétním místem provozování ambulance. Zároveň se mohou o příspěvky kromě nových lékařů ucházet i stávající poskytovatelé, kteří plánují zřídit a provozovat obecnou ambulanci, pokud za všeobecného lékaře nebo pediatra, kterého plánují zaměstnat, prokáží splnění stejných podmínek jako v případě nového lékaře žadatele.

Cílem příspěvku je odstranit některé bariéry, které odrazují mladé lékaře stát se všeobecnými lékaři. Kromě nízkého kompetenčního statusu všeobecného lékaře představuje další z překážek i finanční překlenutí období tvorby kapitačního kmene, to znamená období do uzavření smlouvy o poskytování zdravotní péče s dostatečným počtem pojištěnců, aby příjmy od zdravotních pojišťoven pokryly každéměsíční náklady začínajícího lékaře.

-bre-