U obou klíšťových onemocnění lze v nejbližších dnech očekávat stále narůstající počet nových případů. Foto: Pixabay

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stoupá

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stoupá. Hygienici v regionu letos dosud evidují 147 lymských borelióz a 27 případů klíšťové encefalitidy. V meziročním porovnání je to u obou onemocnění více než dvojnásobný nárůst. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

„Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme významně vyšší výskyt lymské boreliózy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, západní okresy regionu jsou co do výskytu tohoto onemocnění klidnější,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že u obou onemocnění lze v nejbližších dnech očekávat stále narůstající počet nových případů. „Začínají prázdniny, dovolené, začíná houbařská sezóna a to vše jsou předpoklady pro to, že do přírody a tedy i přírodních ohnisek infikovaných klíšťat zamíří velké množství lidí. Vloni jsme v tomto období měli deset potvrzených případů klíšťové encefalitidy, nyní je výskyt téměř trojnásobný,“ řekla.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

-čtk-