Ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové bude kardiolog Aleš Herman. Foto: IKEM

Fakultní nemocnici v Hradci Králové povede kardiolog Aleš Herman

Ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové bude kardiolog Aleš Herman. K 1. září ho jmenuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Hermana, který v posledních třech letech působil ve zdravotnické skupině Agel, doporučila výběrová komise. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo. Herman nahradí Vladimíra Paličku, který v červenci požádal Válka o uvolnění z funkce.

„Pan doktor Herman je zkušený manažer, který má dlouholetou praxi z řízení státní nemocnice, ale i ze soukromého sektoru,“ uvedl Válek. Herman v hradecké nemocnici začal svoji lékařskou kariéru, působil v ní 15 let. Poté založil a vedl privátní pracoviště intervenční kardiologie v Pardubicích. Mezi lety 2011 a 2018 byl ředitelem Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Od roku 2019 pak působil ve společnosti Agel.

„Doktor Herman předložil kvalitní koncepci řízení a věřím, že pod jeho vedením bude fakultní nemocnice dále rozvíjet špičkovou péči, aniž by se nemocnice potýkala s finančními problémy,“ uvedl Válek. Před vedením nemocnice podle ministerstva stojí řada úkolů, a to především v investičním rozvoji.

Dosavadní ředitel Palička chce v nemocnici dál působit. V jejím čele nahradil v srpnu 2016 kvůli konfliktu zájmu odvolaného Romana Prymulu, pozdějšího ministra zdravotnictví. „Pana ministra jsem požádal o uvolnění z funkce ředitele fakultní nemocnice, což je věc, kterou jsem měl dlouho v hlavě a nechtěl jsem odcházet v době vrcholící pandemické situace. Teď je ta doba, kdy je to vhodné,“ řekl v červenci Palička. Válek mu předal čestné uznání ministra zdravotnictví jako ocenění jeho mnohaleté, úspěšné práce ve zdravotnictví.

Hradecká FN patří k největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní více než 5000 zaměstnanců a má více než 40 pracovišť. Ročně je tu hospitalizováno přes 40.000 pacientů, v posledních letech zhruba 27.000 z nich je operováno. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.

-čtk-